Hej!

Har en murstock i huset där jag skulle vilja mura en "frihängande"ram mot murstocken av exempelvis lättbetong eller leca för att sedan putsa det.Tanken är att där ska förvaras ved till kaminen som står bredvid. Ramen skulle isåfall mäta ca 100cm bred X 60 cm hög.

Är det genomförbart och hur får jag bärigheten för den mängden ved som den ska förvara?
Den ska alltså inte få stöd mot golvet...


/Peter
 
Du kan ta bandjärn med 6 eller 8 mm tjocklek och bocka till en yttre ram till din murade ram, alltså såhär [ fast med längre skänklar. Bocka till ändarna nittio grader så att du får "fästörön" mot murstocken. Bulta fast järnen i murstocken. Sedan tar du dina lättbetongblock och karva ut spår där bandjärnen kan vila i. Sätt in lättbetongblock i bandjärnsramen, mura ihop och täck spåren med bruk. Putsa sedan.

Glöm inte att rostmåla järnet.
 
Intressant, kommer det att hålla för att ställa något ovanpå ramen, tex en TV på 25-30 kg?
 
Om du ersätta bandjärnet med ett fyrkantrör så håller det för vad som helst. Fast då måste du svetsa rören i hörnen.
Tänk även på om murstocken har tillräcklig bärighet för skruvarna. Hemma i Tyskland var det strikt förbjudet att borra/skruva i murstockarna men in sverige har man inte sådana hämningar.
För att fästa i murstocken använder du riktigt bra pluggar, inte nåt skit från BilligMax. Det bästa är Fischer-plugg gjorda av nylon men det finns duktiga kopior. Ska testa om några veckor för ett nytt projekt.
Som skruv använder du 8 mm franska träskruv, välj om möljigt elförzinkade eller kromaterade, dom är mycket enklare att dra in och mindre risk för att du får billigt skit med svagt material.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.