Snillefille, hur tätt har ni mellan spotarna?
 
Jacro skrev:
Så sant. Men oavsett hur stor kylfläns det sitter på dem du har i utelampan. Så är det inte ventilerad luft, det vill säga värmen stannar i det trånga utrymmet. Eller har du löst det på något sätt?
Nä, ventilerad luft är det ju tyvärr inte. Men utrymmet runt lampan är väldigt stort i den armaturen, det är inte trångt. Så det finns åtminstone större möjlighet för värmen att släppa taget om mina lampor :)
 
Va trött man blir på att ständigt läsa detta "lampor ger värme och kostar därför inget att driva" filosofin. Om man nu använder direkt-EL för uppvärmning så finns det ju en viss mindre sanningshalt i uttalandet. MEN... lampor sitter oftast vid taket och bidrar till lokalt högre taktemp (spottar är mycket dåliga med detta) och endast en liten del tillgodogörs till höjning av rumstemp. Det mesta försvinner i ÖKAT värmeläckage. Dessutom så har man inte behov av värme hela tiden. Då är all lampvärme en förlust och i sämsta fall så har man en kylanläggning som får arbeta extra. Till det kommer som står ovan att värme ska avges under fönster så man får en cirkulation på luften. Värme i tak blir lätt stillastående.
Sedan som cheeta1 skriver, om man har annan uppvärmning än direkt-EL så blir i princip all lampvärme en stor förlustaffär.
Lampor ska ge ljus, ej värme ! Heja lysdioder.
ps grattis snillefille till en lyckad ljussättning ds
 
Jag är lite nyfiken på hur ni som kör med LED upplever färgtemperaturen.

Jag skaffade nyligen två halogenspottar för att lysa upp ett träd, med bra resultat - gav ett varmt gulaktigt sken.
Alla LED jag sett avslöjar sig direkt och på håll vad det rör sig om för lampteknik , jag uppfattar det som ett kallt/sterilt ljus vilket går på tvärs mot min uppfattning om behaglig ambientbelysning.

Har jag bara sett billigt/dåligt LED-ljus? Är varmvita LED av bra kvalitet i det närmaste lika med halogen/glödlampsljus, eller kan man fortfarande avgöra vad det är för ljuskälla på håll?
 
LilleNo skrev:
Jag är lite nyfiken på hur ni som kör med LED upplever färgtemperaturen.

Jag skaffade nyligen två halogenspottar för att lysa upp ett träd, med bra resultat - gav ett varmt gulaktigt sken.
Alla LED jag sett avslöjar sig direkt och på håll vad det rör sig om för lampteknik , jag uppfattar det som ett kallt/sterilt ljus vilket går på tvärs mot min uppfattning om behaglig ambientbelysning.

Har jag bara sett billigt/dåligt LED-ljus? Är varmvita LED av bra kvalitet i det närmaste lika med halogen/glödlampsljus, eller kan man fortfarande avgöra vad det är för ljuskälla på håll?
Ja, jag skulle nog vilja påstå att du bara har sett billigt/dåligt LED-ljus då. Det är ju trots allt sån skit de flesta köper, från clas ohlsson, jula mm. I vissa fall kan säkert lamporna därifrån ge ett varmvitt sken, men det är oftast inte lika varmt som halogen eller så är det grönaktigt, eller nån konstig gul färg... Tyvärr är det fortfarande dyrt med bra LED-ljus. (tilläggas ska väl göras att jag också har handlat LED-ljus från billighetsaffärerna, men bara då jag ej varit kräsen över resultatet...)

En jämförelse med halogen/LED som jag har är i mitt badrum där det sitter 6 LED-spottar och två GU10 armaturer med va sin 50W halogen-lampa. Halogen lampan är aningen varmare i skenet, men om man inte inriktar sig på att se det så är det inget man skulle tänka på. En annan kul grej med detta är hur pass liten skillnad i ljusstyrka det är. Halogenlamporna lyser i mitt tycke endast något starkare än 3W spottarna! :p
Ska se om jag kan ta en bild på det och slänga upp.

Sen ska man inte lita på tillverkarna när de skriver "Varmvitt". Man måste ofta se skenet med egna ögon för att kunna avgöra om man tycker om den varmvita tonen. Högre kelvin värde än 3000 är oftast kass, men även lampor med lägra kan ha kass färgåtergivning...
 
Tack för det utförlig svaret snillefille! Ser fram emot badrumsbilder om du får tid, gärna med både LED & halogen tända samtidigt och du får gärna om möjligt berätta vilken vitbalans kameran använt.

Jag tror inte att jag är överdrivet kritisk mot att LED-lampor avviker lite från halogenlampor, eller att det inte blir fullt så gult som med glödlampor, lite olika karaktär räknar jag med. Men de LED jag sett i verkligheten hittills har inte imponerat och det beror förhoppningsvis på låg kvalitet/fel lamptyp.

Det vore j*kligt kul att på sikt kunna byta ut de flesta lamporna/armaturerna hemma mot LED om möjligt.d^_^b
 
Mikael_L
Om tillverkarna av LED började att även ange RA-index förutom färgtemperatur så vore mycket vunnet.
Så är det och har länge varit i lysrörsvärden.

RA-index beskriver hur jämnt de olika färgtonerna i ljuset är spridda. Att bara ange färgtemperatur blir ju fel då det inte säger något ifall det bara är enda färg eller fint spritt spektrum.

T.ex så är väl natriumljuset på våra motorvägar ca 2200-2800 K, vilket borde kunna kallas varmvitt, men det är ju inget trevligt ljus för det.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ra_(ljus)


edit:
Jag anser att LED har kommit långt, men inte är riktigt riktigt framme än för en bred expansion på alla områden.
LED har fortfarande sämre ljusutbyte än lysrör (men nästan samma som kompaktlysrör), natrium, metallhalogen.
Ljusspektrat är fortfarande lite si och så med.
Priset.

Till fördelarna med LED har vi:
Ljuset är lätt att få så riktat man vill (men runtspridande är det tyvärr sämre med)
LED kan dimmas utan att ändra färgtemp.

Spådom:
I framtiden kommer LED till samma eller bättre ljusutbyte som dagens bästa tekniker.
Tillverkarna har blivit jätteduktiga på att styra färgtemperatur och RA-index, vi kunder får helt nya möjligheter till fantasifull ljussättning.
Priserna sjunker (givetvis)
 
Redigerat:
Aha intressant, bra info Mikael_L!
Får passa på att berömma dina fina bilder snillefille (missade det i föregående inlägg).
-largab: Amen!
 
Testar igen :) Snillefille, hur tätt har ni mellan spotarna? Funkar 1 spot / 2 kvm?
 
Milkshaken
MikaelL: ja typ som min "Huselektriker" säger, att det är bättre att vänta med dom större led-projekten, för det kommer snart , bättre och billigare...
Jag är oxå rätt impad över dessa små dioder.... Tycker det är snyggt, och förhoppningsvis snart billigare....
 
Så kan man ju resonera hela tiden. Köpa ny dator nu eller vänta 2 månader?
Vill man ha kvalité så kommer det alltid att kosta. Man kommer inte att få en riktigt bra LED Downlight för under 300kr. Det finns redan idag billigare, men då håller dem därefter. Men det kan ju vara värt att köra några år, för att sedan byta till bättre?
 
jeppeknaster skrev:
Testar igen :) Snillefille, hur tätt har ni mellan spotarna? Funkar 1 spot / 2 kvm?
Det är lite olika. I utrymmen där vi ville ha lite mer ljus, typ hall, delar av köket och vissa delar av badrummen har vi tätare än så. Men som allmänljus tycker iaf jag att det duger gott med 1 spot / 2kvm. En bra sak att ha i åtanke är att det blir jämnare ljus om man har fler spottar och kanske dimmrar ner de lite, än att ha få som man brassar på max.
 
Mikael_L
Ja med så kallt och sterilt hus passar det ju perfekt med kallvitt ... :)

Men ärligt talat, jag är inte säker på att jag själv skulle föredra varmvitt så där jättesäkert.
Jag personligen tycker det känns lite murrigt och så. Jag behöver nog egentligen ljusterapi.
 
Jag var inne på att köra kallvitt på utebelysnignen ett tag. Det blir lixom lite månljus stuk på det. Tycker det kan vara rätt fränt. Men tjejjen var inte lika övertygad, så det blev varmvitt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.