Någon som provat skära i glaskakel?
Vi köpte det till väggen ovanför diskbänken men är lite "rädda" för hur det ska gå att kapa till bitarna. :-/
Tacksam för tips!
 
klipper dem med en hovtång eller kakeltång längs med skåran på undersidan om det är mosaik.
 
Glasplattor i 5*5 cm går att skära med en vanlig kakelskärare bara man inte trycker för hårt.
 
Det är glaskakel 98 mmx98 mm som vi ska kapa.
 
Provade hovtång, men det gäller att den är minst lika bred som mosaiken, och ändå så blev det en hel del kross ( Mosaik= CC Höganäs glasmosaik)

.Henrik
 
10x10 plattor går utmärkt med en vanlig kakelskärare.
Satte upp mina plattor för 2 veckor sedan utan problem.
 
basil skrev:
10x10 plattor går utmärkt med en vanlig kakelskärare.
Satte upp mina plattor för 2 veckor sedan utan problem.
Med skärare menar du då en av modell sådan http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=386419 eller sådan http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=94084 ?

Angående den första så har affären av glaskaklet (Kakelslottet) direkt avrått mig från att ens försöka, nu är i och för sig detta relativt "billigt" glaskakel som endast ligger på 1000kr kvadraten (huga) så kan det eventuellt vara skillnader mellan olika tillverkare?
 
Här e en till som undrar. Om några veckor ska vi sätta upp vår glasmosaik som är 4,7x4,7cm. Vi har både en elektrisk kakelkap och en vanlig kakelskärare. Vilket e bäst?
 
För att svara på min egen fråga så har jag just kapat plattorna, lösningen vart att köra med vinkelslip och en 125mm klinga med diamantkross men för övrigt helt slät. Enligt butiken ska man ritsa innan med en vanlig glasskärare för att stoppa att flisor slår upp i snittet och jag körde enligt den modellen vilket fungerade bra.

Edit:
Kanske ska nämnas att jag inte har kört med en elektrisk kap med klinga i vattenbad så jag kan inte jämföra hur snittet blir, med vinkelslipen beror det helt klart på vilket handlag man har med verktyget, dock skulle jag nog inte vilja sätta skarven mot en annan platta utan väljer nu att sätta den sidan mot skåpet osv så man kan dölja den med mjukfog
 
Som någon skrivit tidigare så är det olika beroende på vilket glaskakel man använder. Vissa går att kapa med kakelskäraren, andra inte. Det finns dock ett specialverktyg, det ser ut som en liten batteridriven cirkelsåg med en liiiten diamantklinga. lågvarvig är den också å så vattenkyld (extern behållare).
glasmästaren hade en sådan och eftersom jag är en helreko person så fick jag låna den av dom, funkade perfekt. en Makita var det förresten.

Bild och länk:
http://www.essve.com/templates/EframePage.aspx?id=3538 skriv "makita kakelskärare" i sökrutan!

5842.jpg
 
Då borde det funka bra med en elektrisk kakelskärare med vattenkylning, som vi har hemma. Våra plattor e ju inte så stora, 4,7x4,7cm, men de sitter ju på nät så det bode ju gå bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.