Vi har nyligen köpt ett hus byggt 1935 som vi börjat renovera. Det är ett tegelhus, sten rakt igenom i princip. Huset är torrt och friskt.

I sovrummen på övervåningen har vi upptäckt att det sitter en porös skiva på insidan av ytterväggarna. Vad kan detta vara för slags skiva? Det verkar ju som att den satts upp i isolerande syfte iom att den endast sitter mot ytterväggarna.

Skulle det vara värt att sätta upp liknande skivor mot ytterväggarna i ytterligare ett rum? (Gammalt kök som skall bli sovrum) Vad heter då denna slags skiva, och hur i all världen skall den fästas mot väggen?
 
Kan det vara en Tretex/Treetex-skiva kanske? En sorts porös träfiberskiva som var vanlig i hus från den tiden, tjock som en normal gipsskiva ungefär. Den isolerar visserligen bättre än gips, men den är så tunn att det nästan är försumbart. Den är också brandfarligare än gips.
 
Milkshaken
Det finns ett bra användningsområde för tretexskivor.... Sätt upp en sån i ett barnrum, och säg till det lilla livet att..." Den här väggen får du skriva och måla på, ingen annastans".... Det går även bra att sätta upp deras teckningar på dessa....
 
Haha ja det var ju en bra idé!

Men vad tror ni - skall vi behålla dem som redan sitter och sätta gips i nya sovrummet, eller skall vi riva ner alla och sätta gips i alla rum?

Och hur fasen får man dem att sitta bra mot stenväggen?
 
Milkshaken
Beror lite på hur det ser ut. Ska ni göra om lite så riv bort. Finns ju massor med fina sättlim som limmar allt... tex PL400..:)
 
Tack för hjälpen!

Skivorna är i fint skick, inga hål eller så, så det känns onödigt på något vis att riva ner dem, men vi får nog sova på saken några nätter innan vi bestämmer oss!

Sättlim alltså. Det ska jag lägga på minnet!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.