Och observera att kravet på att allt i samma rum skall var aningen jordat eller ojordat gäller även lamputtag.
 
....men inte elradiator. Det är bara en rekommendation
 
Vad gäller "billiga" uttag så är det ofta så att petskyddet fungerar dåligt på billiga modeller, dvs det är svårt / omöjligt att få i en kontakt även för en vuxen

Det var ngn. som skrev här på forumet att malmbergs uttag (ett billighetsmärke) fungerar utmärkt så länge man inte slarvar bort den medföljande klubban som används för att slå in kontakterna.
 
....men inte elradiator. Det är bara en rekommendation
Öh, är du säker? Elradiatorer tror jag ska följa samma exempel, dvs hela rummet ska vara jordat eller ojordat.
Alltså, numera ska det vara jordat, men i befintliga ojordade rum får man fortsätta använda ojordat.
Ett problem här är vattenradiatorer som ofta har kontakt med sann jord (=främmande ledande del). Det är nog bl.a av den anledningen som det nu föreskrivs jordning av alla uttag och utsatta delar.
 
Eftersom ojordade uttag är tillåtna i rum med "jordade" vattenburna radiatorer sedan begynnelsen. -Har dom sett mellan fingrarna med att jorda även elradiatorer i samma rum som det finns ojordade uttag. Dock är den starkaste rekommendationen att inte ansluta jord i radiatorer som inte är dubbelisolerade i "ojordade rum".

Detta är ju givetvis vid komplettering i en gammal anläggning. I nya ska allt vara jordat.
 
Redigerat:
Färgen skyddar, jord behövs inte, tyckte elsäk..d^_^b
 
Men det har väl aldrig någonsin varit godkänt att göra tvärt om, d.v.s. ha ojordad elradiator och resten jordat?
 
yxis skrev:
Men det har väl aldrig någonsin varit godkänt att göra tvärt om, d.v.s. ha ojordad elradiator och resten jordat?
Bara om de är dubbelisolerade.

Rekommendationen är att man inte ska jorda en radiator i ett helt ojordat rum, även om radiatorn är gjord för att jordas. Då ska rummet vara helt isolerat, får alltså inte ha ledande golv (betong, klinker).

Jag tycker personligen att det är jävligt idiotiskt/dumsnålt att köpa en klass 1 radiator och inte jorda den då de nu finns klass 2 (dubbelisolerade) radiatorer att köpa!!
 
Just ja, dubbelisolerade radiatorer finns ju... Jag minns själv att jag var rätt förvånad när jag såg en sån för första gången för knappt 20 år sen...
 
Rrrrr skrev:
Bara om de är dubbelisolerade.

Rekommendationen är att man inte ska jorda en radiator i ett helt ojordat rum, även om radiatorn är gjord för att jordas. Då ska rummet vara helt isolerat, får alltså inte ha ledande golv (betong, klinker).
Jag tycker det är lite motsägelsefullt att de kloka rekommenderar att ej ansluta jord. Det är ju annars väldigt viktigt att man följer tillverkarens anvisning, vilket man inte gör om man inte ansluter jord.
Om man inte följer installationsanvisningarna kan någon säkert påvisa att man tar över CE-märkningsansvaret för radiatorn?

Pest - eller kolera?
 
Som jag sa, de är ju egentligen ett icke-problem då de finns dubbelisolerade radiatorer.
 
Det blir fel att installera ett klass-I element i ett isolerat rum (ojordade uttag) hur man än gör...

Skyddsjordar man elementet så för man in jordpotential i rummet vilket är tokfel.

Bättre men inte bra är då att inte ansluta elementet till skyddsjord. Då består skyddet endast av grundisoleringen i alla apparater. Går den sönder i elementet och någonting annat i rummet så kan det bli farligt. Om det är möjligt skulle man då kunna välja enfaselement som matas från samma fas som resten av rummet.

Om tillverkaren föreskriver att elementet ska skyddsjordas så kan det nog inte installeras i ett isolerat rum.
 
Bo.Siltberg skrev:
Om det är möjligt skulle man då kunna välja enfaselement som matas från samma fas som resten av rummet.
Det ser visserligen till att en farlig spänning inte kan bli större än 230V men en apparat kan ju ändå få kortslutning till fas och en annan till nolla så faran är ändå rätt stor.
 
Blodsoppen Blodsoppen skrev:
Prova att lägga kåporna i vattebad med några matskedar bakpuler i och låt stå över natten. Dom blir vita och fina igen. annars säljer Harald Nyborg billiga elprylar.
Följde dit råd mina lamputlopp blev inte vitare. Kanske kan bero på vad det är för plast.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.