Tänker nog köpa (eller låta snickra en kopia av kanske?) ett superellipsbord till mitt nya hus. Det känns lite som ett inredningskit att ha sjuanstolar eller annat i böjträ till det. Någon som har annan typ av vacker stol till sådant bord? Lilla Åland? Vissa stilbrott fungerar ju. Jag är också förtjust i Mogensens "öresund".
Annat matbord jag hittat och förälskat mig i från en retro-möbelsajt i Danmark är stora bord i teak av Hans Wegner. Vågar inte be om en prisförfrågan. Skulle tippa på runt eller över 35.000 kronor.
http://www.dmk.dk/Tables.103.aspx

Som sagt. Tips på stolar till superellips?
 
Jag är väldigt förtjust i Öresund, J39, ja nästan allt av Börge Mogensen.. Men till ett superellipsbord tror jag att de kan kännas aningen klumpiga jämfört med t ex Jacobsens stolar...

Jag har kikat en del på Yngve Ekströms Gracell. De är i sin tur väldigt lika Gio Ponti's Superleggero.. Skulle gissa att Gracell går att hitta till Ok pris!

Sen finns ju också Eames alla olika stolar..
 
Vi sålde våra Grand Prix-stolar som Jacobsen ritade. Köpte Arpers Catifa 46 istället. Tyckte tyvärr att jacobsens stolar hade fel sittergonomi. Lite för tillbakalutad för att sitta bekvämt till middagen. Det var därför han senare ritade T-stolen, men den tycker jag inte är så snygg. Dessutom kan äldre stolar vara för låga. Var noga med att välja rätt kombination, då många "gamla" stolar har en höjd anpassad för 72-cm bord. Nya bord tillverkas ofta i 74-76-cm höjd. Då kan en gammal stol á la Eames och Jacobsen kännas väldigt låg.

Se http://www.arper.it/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=0&Itemid=176&lang=en
för Catifa46-stolen

Ett annat alternativ tycker jag är Y-stolen tillsammans med Superellips. RIktigt snyggt. Annars har ju Mathssons börjat nytillverka en rejält cool stol - BM65:
http://www.bruno-mathsson-int.com/bm65/bm65.htm
 
Redigerat:
Hemmakatten
Stolen Spring av Damian Williamson är läcker. http://www.damianwilliamson.com/ En stol från 2000-talet, prisbelönt, tillverkas av dePadova. Den är bedrägligt enkel men med utsökta detaljer och lite svikt i ryggen. Vi har stolen i vitlaserat till vårt matbord i valnöt med vitt underrede, men svart är också snyggt. Jag har i alla år velat ha Myran- eller Sjuanstolar, men nu när vi hade möjlighet att köpa sådana så backade jag. Tycker att stolen har blivit så vanlig att men ledsnat lite på den, finns t.o.m. i alla mäklarbilder på "stylade" hem. Den kändes helt enkelt inte rolig längre, utan mer utsmetad och utslätad. Bl.a. därför blev det stolen "Spring" för vår del.
 
Jag väljer mellan öresund och j39, de är ganska lika... därför är det så svårt att bestämma sig! =) Smakråd, någon?! =D
 
Har du provsuttit någon längre stund på någon av dina favoriter? Vi hade för många år sedan bestämt oss för sjuanstolar men efter test kom vi fram till att Lilla Åland passade oss bättre rent sittmässigt. Vi specialbeställde dem i egen lack från Stolab (via Svenssons i Lammhult) och fick på det sättet färger som vi gillade. Hälsningar Anneli
 
Tack för ditt svar! Jag håller med dig, sittkomforten är väldigt viktig. Ibland glöms den bort mitt i all designhysteri! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.