Någon som har en susning om hurpass mycket det kan tänkas kosta att totalrenovera ett 1 1/2 plans 70-tals, tegelhus? 134 m2 . Inser att det naturligtvis varierar extremt mycket beroende på vad som skall göras, materialval etc. men i runda slängar...tror ni att man för en 1-1,2 Msek klarar att få gjort följande:
  • Putsa om eller klä om fasaden
  • Nytt tak (är nu ett helt eternittak, har läst att man kan sätta nytt aluzinktak direkt ovanpå och utnyttja eternittaket som undertak)
  • Byta alla fönster och på ena längdfasaden även byta till andra storlekar och göra en extra utgång till trädgården
  • Byta kök, tvättstuga samt två små badrum inkl ta ner en vägg mellan kök och vardagsrum.
  • Sätta in en braskamin
  • Nya golv och innertak överallt (taken är nu furupanel)
  • Höja taket till nock på ovanplan
  • Ny träaltan
Är detta ens i närheten av att vara möjligt? Eget arbete är begränsat till målning, tapetsering och golvläggning. Tacksam för svar :)
 
  • Dala.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi håller på med "samma sväng", men jag har inte vågat räkna på det i kronor utan tar det pö om pö med ganska mycket eget arbete, för vi vill inte öka på huslånen utan sparar ihop till varje investering istället.

Än så länge har vi:
- Satt ny panel på fram- och baksida (material 25 000? plus arbete)
- Byggt nya altaner på fram- och baksida
- Gjort nytt garagetak
- Stenlagt 80 kvm (55 000)
- Byggt två nya sovrum (delat av ett stort till sovrum och korridor, samt delat av övervåningen)
- Delenoverat köket (ca 75 000)
- Målat ett sovrum
- Bytt drygt hälften av fönstren (ca 50 000 hittills, inkl arbete)
- Bytt trappa
- Håller just nu på att renovera 80 kvm vardagsrum/hall/vardagsrum i anslutning till trappan, ser väl änden på det nästa sommar då vi kommer att byta de sista fönstren också. (Golv+trappa ca 100 000, tillkommer arbete ca 15 000 och en massa färg)

Under våren ska vi dessutom försöka hinna göra om barnens rum lite, samt fixa badrummet. Återstår i vardagsrummen och hallen gör en del väggmålning samt trätaket på övervåningen. I kök och sovrum har vi målat träpanelerna vita, i hallen gick det att plocka ner det och återanvända originaltaket som var hyfsat oskadat.

Vi började sommaren 2004 med detta, så det har tagit några år men det har det varit värt. Efter att ha sett på Arga Snickaren om folk som tar sig vatten över huvudet genom att börja överallt på en gång så har det kännts bra att "skynda långsamt" och inte hålla på överallt samtidigt. Det var hemskt några veckor i somras när ca 50 kvm allmänna utrymmen var i princip oanvändbart precis före och efter trappmonteringen.
 
Ursäkta, men att sätta panel eller puts på ett tegelhus verkar onödigt :). Tegel är i stort sett underhållsfritt, men det är kanske roligt att måla/putsa lite då och då?

Sen håller jag med om att man kan nöja sig med en stor renovering per år, så har man nåt roligt att se fram emot varje år och det blir inte så kostsamt. Finns alltid nåt mer som behöver fixas som man inte insåg vid projektstart. T ex rivning av gammalt tak gör att expansionskärlet på vinden går sönder.
 
Är du säker på att det är eternittak? Eternit var ju vanligt på 50-talet och tidigare, men på 70-talet hade man väl slutat med eternit?
 
Tack för svaren! Alltid kul att höra vad andra har för erfarenheter. Jovisst är det säkert onödigt att putsa/sätta panel på fasaden, men det måste vi bara för ett så fult - sorry ;-) - hus kan vi inte tänka oss att ha... Vill egentligen bygga nytt men det finns inga tomter där vi vill bo, och det här huset liger perfekt! Har om det blir aktuellt tänkt att anlita någon och göra hela projektet klart redan innan flytt, men då vi är noviser i sammanhanget har jag ingen aning om hurpass långt en miljon räcker och om det ens är en rimlig summa eller om det kommer att kosta mycket mer.
 
Yes, det är korrugerad eternit!
 
Haha, vissa tänker BARA på funktion och bryr sig inte ett dugg om hur det ser ut. Håller med om det gula teglet, men det är enligt uppgift bra underlag för puts, till skillnad från mexiteglet som vi har som inte håller för nånting. Lyckligtvis är vita "lågsidor" snyggt ihop med faluröda gavlar. (kan inte skriva långsida eller kortsida för huset är 10*10 meter)

Och eternit är ju praktiskt så länge man inte rör det, att täcka över det låter väldigt bra.

Aha, ni har inte flyttat in än? Isåfall är det ju läge att göra kök och badrum innan man flyttar in, det är ju de två största, och ytor som är bökiga att bo i medan det görs om om man river ut allt. Allt det andra är fullt möjligt att göra medan man bor i huset och då spara ihop till i förväg istället för att låna upp.

Jag vet flera på vår gata som planerat att "göra allt" när de köper huset, tagit extra lån på flera hundra tusen för att ha extra pengar till det, men så tryter orken och pengarna har gått åt till annat medan de underar på vilken färg de ska ha, ungar blir sjuka eller bilen kraschar. Räntorna på lånen ska ju betalas, så i slutändan har de inte haft råd att göra allt de planerade att göra för extrapengarna de lånade.Det handlar i och för sig mest om de som tänkt göra det msta själva och likt deltagarna i "Arga Snickaren" (ja det är mitt favoritprogram!) inte riktigt förstår mängden arbete och hur lite tid man har i veckorna när man har arbete och ungar att tänka på. Är amn från början beredd att ta in hantverkare till det mesta hamnar man ju i ett helt annat läge, men det är ändå väldigt ekonomiskt att sprida ut det på några år och försöka spara ihop 10-15 000 per månad på sitt huskonto.

Ett fullt fungerande kök i stilen "furu nightmare" kan bli helt okej med rejält med färg, lämna in luckor på sprutlackering kostar inte många tusenlappar, då kan man ta köket sist istället så att man hinner bo in sig och känna efter vad som funkar och vad som kunde vara bättre. Vi gjorde vår budgetrenovering (i de 75 000 ingår alla vitvaror) med baktanken att riva ut allt om ca 10 år och det känns bra, för vår ursprungsidé om hur vi vill ha köket har hunnit ändras många gånger sedan dess, bland annat har jag planerat in ett riktigt skafferi och maken har kommit på hur vi kan få in en köks-ö.


Mycket att tänka på är det :)
 
Ja, här är det yta för hela slanten...;-) Vi vill helst göra om allt så att huset i princip känns "nytt". Du har säkert helt rätt med att en renovering kan bli en riktig nightmare, och det är också lite därför vi helst vill ha det gjort innan vi flyttar in... Vi har inte ens köpt huset, var och kikade på det igår, och det är förvisso välskött men allt är original 1974 och det går inte att ha det så ens under en period.. Som tur är är det jättebilligt så ens om vi lägger in 1-1,5 milj kommer det under vad det skulle ha kostat att köpa tomt och bygga nytt som vi först tänkt...men som sagt, det förutsätter ju att en miljon räcker långt...blir det 2 millar är det inte längre så billigt...
 
Om det är välskött går det säkert snabbt och lätt att spackla, slänga på renoveringsväv och två lager färg på många av väggarna som snabbrenovering av hallar, sovrum etc. Den tjocka väven från Byggmax är väldigt lätt att jobba med även för oss amatörer.
 
Anna_H skrev:
Haha, vissa tänker BARA på funktion och bryr sig inte ett dugg om hur det ser ut.
Smaken är som baken. Jag tycker inte det är fult med gult tegel. Vårt hus är i mörkrött/brunt tegel och hade fönster med bruna karmar, det var fult det! Nu har vi åtminstone bytt till fönster med vita karmar och det har lättat upp en del. Skulle aldrig komma på tanken att göra nåt så omständligt att sätta på panel eller putsa på ett tegelhus, dyrt och bara massa jobb i framtiden :).
 
mikaelbe skrev:
Smaken är som baken.
smaken följer tränder ... nu ska allt ligga i gråskalan någonstans mellan vitt och svart :).
gaia
 
Vi har tillbringat de senaste 18 månaderna med att totalrenovera vårt hus på 120 + 120 kvm som var helt original från 1965. Vi är snart klara...;)

Vi hade också gult tegel och hade tänkt sätta ny panel. Istället målade vi teglet vitt och resultatet blev faktiskt riktigt bra. Dessutom gick det snabbt och var relativt billigt. Silikatfärgen gick på ca 10 000 kr och två dagars hyra av en proffsspruta gick på 2 000 kr. 4 tim för att täcka/maskera och med hjälp av sprutan tog det bara ca 2 tim att måla huset ett helt varv. Totalt tre varv så hade vi ett "nytt" hus. (Tips: Se till att få med ett förlängningsmunstycke då det är en förutsättning för att det ska gå snabbt). Jag är medveten om att vi "förstört" en underhållsfri fasad men vi tycker att utseendet är värt en ommålning på ett par dagar var 10:e år:)

Utöver detta har vi snart gjort allt....
- Dränering och tilläggsisolering av källare inkl ingående/utgående vatten/avlopp ca 100 kkr
- Nytt tak 60 kkr ("falsat" aluzink) (gjorde i stort sett hela jobbet själv förutom genomföringar)
- Nytt kök (15 kvm) d v s allt inkl möbler (Marbodahl), vitvaror, golv, tak väggar o s v ca 100 kkr (eget jobb)
- Ny hall (12 kvm) inkl golvvärme, granitgolv, nya väggar, nytt tak med spotar o s v ca 50 kkr (oj vad dyrt men oj vad snyggt :blushing:) (här rev vi bara själva)
- Två luftvärmepumpar och tilläggsisolering ca 50 kkr
- Totalrenoverat dubbelgarage inkl tilläggsisolering ca 80 kkr (eget jobb - hela semestern..)
- Helt nytt helkaklat badrum på 10 kvm ca 90 kkr (här rev vi bara själva)
- Iordningställande av tomt efter dränering inkl grusgångar, gräs och några träd ca 30 kkr
- Nya varmvattenberedare och nya vattenledningar ca 30 kkr
- Installation av duschkabin och toalett i källare inkl vatten och avlopp ca 20 kkr
- Rivning av 2 innerväggar och större öppning till kök ca 0 kr och bra träning då innerväggarna var av ordentliga reglar/råspont alernativt timmer med dimametern 20 cm
- 30 kvm altan på baksidan plus 10 kvm altan och ny trappa på framsida ca 30 kkr (eget jobb)

+ en massa som jag inte just nu kommer ihåg. Har bl a lagt rätt mycket pengar på bra verktyg och är stamkund hos maskinuthyrningsfirman som numera bara skrattar när jag kommer och undrar "vilket nytt projekt har du nu dragit igång?":)

Summerat tror jag att ni klarar er bra på er budget om ni är noggranna och verkligen planerar varje moment. Främst bör ni fundera på hur mycket ni ska lägga på tvättstuga och badrum. Våra badrumsofferter varierade från 45 kkr (ja det är sant) till 165 kkr. Båda dessa ytterligheter föll bort då jag kollat upp bolagens ekonomi. Såg att firman som offererat 165 kkr gick i konkurs häromdagen.... Så dyrast är inte alltid tryggast.

Se också till att komma ihåg att renoveringen är ett gemensamt och roligt projekt när allt känns som jobbigast i renoveringen:D

Lycka till !

/Krister
 
Vi har precis gjort något liknande och här ska du få lite färska gissningar från StorStockholmstrakten där det antagligen kan vara något dyrare än på andra ställen i sverige

Putsa på tegel räkna med ca 200" vill du bara slamma så är det ca 15% billigare (På vårt hus som var 215kvm väggyta var offerterna i sommras på 230-300")

Nytt tak gissningsvis ca 40-70" beronde på underjobb mm

Nya fönster 100-140" lite beroende på storlekar.

Kök typ Ikea ca80-120" med enklare vitvaror och förutsatt inga stora el/vvs jobb (Typ flytta köket till annand el av huset)

Två små badrum med dusch, kakel och klinker antagligen närmare 200" minst! Vi gjorde om 9kvm badrum helt och det brukar landa på 150-200" enligt serösa firmor när man gör om det fullständigt.

Tvättstuga 10-100" helt beroende på hur omfattande du tänker och om det ska vara våtrumsklass eller inte beroende på att du tex vill ha en dusch där osv.

Braskamin 10-30" beronde på modell, skorsten 3-25" beroende på om befintlig finns/går använda elelr om du ska sätta in en ny i plåt. Räkna sen med kanske 8-20" för installationen beroende på hur lätt det är att montera/fixa till skorstenen.

Innertak räkna med 200-300kr/kvm för materialet och sen kanske snickarna sätter 15kvm/dag på två man i genomsnitt. (snickare kostar 400-500kr/timme, rörisar och elektriker 10-20% mer) Golv går ännu fortare att lägga och räkna med att billig "tunn" parkett kostar 150-200kr/kvm.

Höja taket till Nock. beor helt på hur du vill göra med takstolar och hur snyggt det ska se ut omkring dessa. Sen ligger ofta elen där också osv.

Altan. Den bygger du själv och räkna med 15" för materialet till en normalstor altan på säg 25 kvm eller så.

Räkna sen med att alla småsaker som lister, dörrhandtag, färg osv kostar avsevärt mycket mer än du tror.

Hoppas du haft någon hjälp av mina siffor. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.