Det är dags att måla om garagen i vår samfällighet, garagen ingår i gemensamhetsanläggningen.

Sist det gjordes var det inga större problem att engagera folk att hjälpa till men mycket har hänt sen dess. Vi brottas med ett allt mindre intresse för att hjälpa till.

Ett alternativ vi undersöker är att låta en målerifirma göra detta åt oss. Pengar finns fonderade så där är det inget problem.

Dock kan det förstås vara så att en del medlemmar inte är helt förtjusta i att pengar tas till ommålning eftersom det - i alla fall i teorin - är möjligt för medlemmarna att göra detta själva och på så vis spara pengarna till annat.

Mig veterligen har föreningen aldrig anlitat hantverkare förut så det här vore i så fall första gången.

Så, frågan då.

Eftersom detta inte är något som absolut måste göras just nu känns det som en god ide att lägga fram detta som ett förslag till nästa stämma, d v s att anlita en firma för ommålning och då bifoga en offert. Eller är det helt upp till styrelsen att göra som den tycker är bäst?

En annan ide är att ge de som hjälper till "rabatt" på samfällighetsavgiften. Det kanske sporrar fler att hjälpa till men jag vet inte om det är tillåtet att göra så och i så fall i vilken omfattning.

Vi är 20 radhusfastigheter och jag skulle bli förvånad om mer än 5 personer skulle hjälpa till (annat än en liten stund).
 
Tror att det är tveksamt om man får ge rabatt på avgiften, den skall tas ut efter andelstalen utan undantag. Jag kan ha fel.

Att ta in en firma för underhåll räcker det troligen med styrelsebeslut för, dvs inget som behöver avhandlas på en stämma.
 
I princip ingår det väl i styrelsens uppdrag att lösa detta på bästa sätt. Styrelsen har ju som skyldighet att förvalta gemensamhetsanläggningen men ingen möjlighet att tvinga medlemmarna att utföra arbetet. Vill inte folk ställa upp så blir det till att anlita någon utomstående. Detta beslut borde ligga inom styrelsens mandat. Delat på 20 fastigheter borde det väl inte kosta så mycket men visst, folk är alltid känsliga när det gäller pengar. Sedan finns det alltid olika syn på vad som är nödvändigt underhåll.

Reduktion av avgiften går inte. Vi tittade på detta i en vägförening och samma regler gäller väl för alla samfälligheter. Debitering skall göras strikt efter andelstalen. Lagen är solklar och det finns inga andra tolkningslternativ.

Dessutom, skattemässigt skulle en nedsättning av avgiften vara att jämställas med kontantersättning mot utfört arbete. Detta innebär att samfälligheten skall betala arbetsgivaravgifter och mottagaren av ersättnningen skall betala skatt. Fånigt kanske eftersom man kan tycka att arbetet (indirekt) utförs till sig själv men så är det.

Då får man nog försöka locka med något annat. En fest eller något annat kul efter utfört arbete. Men det kanske inte heller är lockande och frågan är hur det kan bedömas om det finns någon rätthaverist som vill sätta sig på tvären.
 
Ett sätt kan vara att anlita föreningens medlemmar som hantverkare, dvs ta om det behövs ut en extra avgift (men det fanns pengar så det räckte sade du?) och erbjud föreningens medlemmar att få betalt för att måla sina egna garage. Behövs ingen hög ersättning alls, själva grejen att tvingas betala pengar som grannen får tror jag lockar ut de flesta.

Angående att locka med någon fest eller liknande så ÄR det tillåtet att göra det i samband med underhåll av samfälligheten. Så fort det inte har samband med något underhåll i samfälligheten däremot så måste alla medlemmar svara ja på att göra det, det räcker inte att ingen sagt nej, de obesvarade räknas då som nej.

Vi har relativt nyligen kollat detta då vi blev tvingade att ombilda till den nya sorterns samfällighet för några år sedan. Då kunde vi inte längre ha skolavslutningsfest, tomte som delade ut godis till barnen osv, då det inte ingick i skötseln av vår samfällighet. Däremot var det helt okej att låta föreningen bjuda på korv och fika på städdagarna vi har vår och höst, samt på årsmötet, det kan ingen rättshaverist neka till, det står med i reglerna.
 
Tackar så mycket för svar!

Att ge betalt på något sätt verkar föra med sig en del praktiska bestyr som avgifter och skatt. Kanske inte en oöverstiglig uppgift men ändå något att fundera på.

Att betala grannen för att måla sitt eget garage, hehe, ja det kan ju sätta saken på sin spets :)

Angående partajer så har vi också så med ett litet samkväm efter genomförd höst- och vårstädning och det brukar vara rätt uppskattat. Men som sagt, det ska nog vara ett större kalas på lokal om det ska vara något som lockar.

Pengar finns som sagt redan fonderade och att betala en målerifirma känns ju som ett relativt enkelt sätt att få det gjort. Och eftersom vi är skyldiga att se till underhållet och inte kan kräva nåt av medlemmarna känns det som det hetaste alternativet. Kanske vi blir stående med halvfärdig målning när folk ledsnar efter en tid och vädret blir typiskt sommarsvenskt.

Men de andra tipsen kan komma väl till pass för lite enklare saker som planteringar och annat!
 
Anna_H skrev:
Ett sätt kan vara att anlita föreningens medlemmar som hantverkare, dvs ta om det behövs ut en extra avgift (men det fanns pengar så det räckte sade du?) och erbjud föreningens medlemmar att få betalt för att måla sina egna garage. Behövs ingen hög ersättning alls, själva grejen att tvingas betala pengar som grannen får tror jag lockar ut de flesta.
Problemet är väl bara att hitta den styrelse som är beredd att ta arbetsgivaransvaret/arbetsmiljöansvaret över ett dussin glada amatörer av olika åldrar som klänger på stegar och målar. Som gjort för en olycka med personskador eller spilld färg på någons bil osv. Samfällighetsförsäkringen täcker i princip aldrig sådana utsvävningar. Sen blir det lite extra administration med arbetsgivaravgifter och bokföring som någon nämnde tidigare i tråden.

Känns som att det finns två sätt att lösa det på. Antingen helt informellt... några stycken beslutar sig för att måla om och det blir bra (några åker snålskjuts). Eller så anlitar man en entreprenör.

Förövrigt har styrelsen rätt att beställa arbetet om det med säkerhet kan betalas av de fonderade medlen för underhåll. Krävs att man tar in avgift för att finansiera krävs stämmobeslut av just intagandet av avgift.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.