Hej.

Jag håller på bygga ett vidbyggt garage. Huset är från -39 med spånväggar och invändigt finns det ingen diffusionsspärr.
Hur ska jag göra med garagedelen? Jag har funderat på om man skulle sätta vinduk invändigt åxå eller om man ska sätta plast isället...

Någon som har nått bra förslag?

MVH // Per
 
Behövs ingen fuktspärr där ioleringen är under 100mm (kondenspunkten för mineralull ligger på ca 125mm). Om man ändå sätter upp en fuktspärr gör den ingen skada heller.
Om isoleringen är mer än 125mm men det inte bor någon därinne eller att luften är samma som uteluften behösv ingen fuktspärr heller.
Så fort det skall bo/vistas människor (= mycket fukt) i en lokal skall man alltid använda fuktspärr om isoleringen är mer än 100-125mm.
 
Väggen är 170+45mm korsreglat. Plus att två bilar som tinar på vintern borde ju generera en hel del fukt..... Så man kanske skulle sätta upp fuktspärr iaf. Någon skillnad om man sätter cellulosa isolering eller mineralull/gullfiber? Tänkte att cellulosa kan andas innåt åxå eller är det bara en tankevurpa...
 
Kan lägga till att övervåningen på garaget i framtiden kommer att inredas till sovrum...
 
Har du så mycket isolering kan du med fördelsätta upp en fuktspärr då kostnad aoch arbstsinsats är ringa.

Det är inte alls säkert att fukt från bilar höjer fukthalten i luften nämvärt. Det beror naturligtvis på ventilationenen och värmen i garaget. Garage brukar ha nästa fitt tillgänlighet till uteluft. Om det är mycket kallt ute så kommer luften att vara mycket torr. När det kommer in torr luft kommer den att ta upp fukten från bilarna. Är väggarna kallare än luften kan fukten vandra ut i mineralullen. Har du så tjockt med isolering i garaget så hamnar kondenspunkten i isoleringen.
Fast allvarligt talat tror jag inte på någon fuktvandring i ett garage då luften oftast ligger på samma fuktighet som ute även om det ibland kan komma in våta bilar. Men som sagt det skadar inte med en fuktspärr.

Om du skall inreda en bostad ovanför garaget så blir det lite problem nu, innan du byggt där. Tätskiktet skall placeras närmast bostaden, alltså på golvet på nybyggnaden. Men till dess borde fuktspärren sitta på garagetaket innan isoleringen. Om du är helt säker på att det skall byggas bostadsutrymme ovanpå garaget är det troligast bäst att inte sätta någon fuktspär i garagetaket. När du sean bygger placerar du fuktspärren på golvet i form av plastmattor, lamninat eller lackade trägolv. Man placerar alltså aldrig en helt tät fuktspärr på golvet på andra våningen. plastmattor mm duger gott.
 
Tackar för de snabba svaren.
Det blir ingen skillnad om man använder cellulosa isolering då? Eller ökar man bara risken för fukt att tränga in innifrån om man kör med vindduk... Den ska väl vara diffusionstät till viss del den åxå... eller... Fick tipset av en snickare att använda vinduk istället. Användes tydligen på nytimmrade hus enligt han..
 
Absolut ingen expert på området, men finns det inte en risk med att endast en del av byggnaden har diffusionsspärr? Tänkte närmast på koncentrationen av fukt som kan uppstå i skarven mot befintlig byggnad.
 
Linnar: Det är alltid trist med för lågt i tak oavsett om det handlar om forum eller våra hus :-D
 
Perk: Ja det är en bra fråga som vore bra att få svar på... Ngn som har en anaing?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.