Hej,

Håller som bäst på att planerar för el och belysning i det nybyggda vardagsrummet i sommarstugan. Bifogat hittar ni planlösningen, rummet är alltså det "uppe till vänster" på knappt 30m2. Ut mot altanen sitter ett 3m brett glasskjutparti och fönstren till vänster är höga 8x20.

Jag har velat hit och dit om att sätta downlights i taket, men känner att det kan vara ganska trevligt att ha dimmade sådana den mörka delen av året för stämningsbelysning. Har även tänkt att placera någon eller några vägglamport i rummet, lampor i fönster och förmodligen även någon/några golvlampor.

Taket är glesat med 70x28 och ovanpå det ligger byggplast med lösull ovanpå. Jag har tänkt sätta vanligt 13mm gips. Takhöjd 2.40.

För spottarna är jag inne på 12V halogen. LED känns onödigt dyrt för ett fritidshus som trots allt inte har lamporna tända så stor del av tiden. Jag vill undvika pottor, så 20W minidownlights är vad jag kikat på.

Det var förutsättningarna. Nu till själva frågorna.

1) Tips på placering av spottarna mottages varmt. Tanken är som sagt stämningsljus. Rummet kommer ha ljusa färger.

Spottarna jag kikat på är Vinga Vision, Vinga Vision Flex (går de att få tag på ff?), Vinga Twist och Hide-a-lite 1208 (gillar inte frostat glas) alternativt 1210 (vinklingsbar med klart glas).

Vi har Vision Plate i källaren hemma och de tycker jag fungerar riktigt bra.

2) Vad tror ni om att ha vinklingsbara spottar monterade efter väggarna, så man kan belysa den på olika sätt?

3) Skulle det gå att montera alla ovanstående spottar direkt i gipset utan potta eller apparatdosa ovanför? Kanske med en gipsbit mellan gles och plast rakt ovanför varje spot? Skulle då bli ca 40mm från underkant tak till underkant "gipsbit" vilket i mina öron bör fungera med dessa spottar. Eller?

Att undvika dosor underlättar gömmande av trafos, och gör även att man kan ha den smala "ramen" på tex Vision.

4) Om jag bör använda dosa, kan alla dessa monteras i dosa om jag gör hålet i gipset mindre än själva dosan? Får eventuellta monteringsfjädrar plats i dosan?

5) Om Vision monteras utan dosa, bör jag ha Vingas "infästningsdosa" då? Eller hur monterar jag de annars direkt i gipsen?

6) Säg att jag monterar Vision i apparatdosa. Får jag plats med en 70W rund trafo i samma dosa? (iofs får jag nog i det fallet "massor" av trafos och kanske hellre bör sikta på en eller två "större" godkända för längre kablage på sekundärsidan)

Tack för att ni tog er tid :)

/Egge
 
  • utbyggnad-plan.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Min strikt personliga uppfattning är att spottar passar bäst i kök och i någon mån badrum. Framförallt i köket är det bra med infälld belysning som kan ge ordentligt med arbetsljus, och inte sitta och samla på sig köksfett och damm.

I vardagsrum sovrum osv, så ser jag spottar som en trendgrej, som dessutom framförallt var trend för 5- 10 år sedan. Infällda spottar byggs ju in i byggnaden och går inte att byta ut mot någon annan belsyningsstil utan stora ingrepp. Om du istället kör med "vanliga"armaturer så finns det dels ett mycket störe urval, med mer eller mindre vettiga effekter. Du kan lätt byta stil om du vill det om typ. 5 år osv.
 
Redigerat:
Jo det är lite så jag känner också, och det är anledningen till att jag velat hit och dit. Men samtidigt är det en bra lösning för att få en "jämn" stämningsbelysning utan att "gödsla" med tak-uttag och olika nedpendlade eller utanpåliggande armaturer.

I huset hemma i stan har vi spottar i kök vilket känns bra, men även i hela hallen, badrummet och tvättstugan i källaren vilket ger en underbart ljus och trevlig källare. Men oas är det ju där lite lägre i tak och utanpåliggande armaturer där skulle man slå huvudet i... ;)

Just nu funderar jag väl på att i detta rum sätta 8 st dimmade hide-a-lite 1210 i fyrkant (3x3) relativt nära väggen för att belysa denna, och ha en nedpendlad "vanlig" armatur i mitten av rummet ovanför soffgruppen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.