Efter att ha läst här i forumet om LEDs som rumsbelysning blir man kraftigt förvirrad. Det är lika många som säger att det inte finns/går att dimmra LED lampor, som de som säger att det finns.

En del ger information baserat på gamla trådar om att de tidiga LED lamporna behövde kylflänsar för att transportera bort värmen, andra säger att de inte avger värme alls.

En del säger att det inte finns något färdigt för badrumsinstallation, andra länkar de paket som finns på
http://nseffektivareenergi.se/epage...ht Paket"/SubProducts/"6watt Downlight Paket"

Jag misstänker att det inte är samma sak som folk diskuterar, då det ibland benämns LED lampor, andra gånger LED spottar. Är det olika tekniker?

Sedan slutligen finns det gott om folk som säger at de aldrig skulle sätta LEDs, likaså finns det de som är i färd med att sätta 30+ Leds i ett tak.

Lite utredning, tack?
Jag försöker diskutera med en kollega om huruvida han ska eller inte ska sätta LEDs i hans innertak i badrummet, för han skulle gärna vilja för att slippa värmeburkarna och den rejäla sänkning av taket de medför.

Tacksam för svar.. :)
 
LED är enkelt att dimma, bara att sänka strömmen, men problemet är att vi sitter fast i E27 och fasvinkeldimmers.
Men ny infrastruktur så blir det enklare men den finns inte ännu då alla bara skriker kompatibelt med E27.

LED ger värme, det flyter ström genom och det är ett spänningsfall, men verkningsgraden är så hög att det blir relativt lite värme.

Högeffekt LED kräver kylflänsar då chippen inte bör bli varmare än 70 - 100 grader.

Färdiga paket för det mest skillda montage kommer, men allt görs inte på en dag.

Skillnaden mellan lampor och spottar är hur ljuset sprids, LED i sin natur är spot, ljuset är riktat. Ska man göra en "lampa" så måste man montera många LED riktade åt olika håll.

Jag har använt LED i 35 år i elektronikbyggen men som belysning så är det en bit kvar, på speciella ställen kan det fungera t.ex så funderar jag på utomhusbelysning med LED då det inte är så noga med ljusfärgen.

LED kommer, men det är en bit kvar tills det helt ersätter andra ljuskällor.

Protte
 
230 volts LED går normalt ej att dimra, detta pga att det sitter inbyggd transformator och konstant ström generator i LEDen
"Lågspännings" LEDar som som ska strömmatas går normalt att dimra, antingen genom att minska strömmen (ej spänning, det är viktigt att det är strömmen man styr) eller att "switch" reglera strömmen (dvs blinka med hög frekvens och ändra förhållandet mellan till och från.
Det finns naturligtvis dimbara 230 V och ej dimbara 12 volt. Så det går ej säga generellt att LED är dimbart, beror helt på hur den är konstruerad...

Enklast är väl att köpa en LED-spot och testa själv. Lysrörslampor/spots ger nog fortfarande mer ljus/watt.
 
åhå, tackar för era svar.

Så eftersom det krävs specialdimmrar (strömstyrande istället för de vanliga spänningsstyrande) så kan man anta att en LED belysning för ett badrum skulle vara ett dyrt alternativ?
 
Installerade i våras LED-spottar i ett badrum, Hide-A-Lite 1208M 3X1W E7451173, monteras i vanliga apparatdosor, matas via konstantströmtrafo PTD350 MASTER E7452390 (tryckknappsstyrd m. dimmerfunktion). Installationen var tämligen enkel att göra och ägarna är än så länge nöjda :)
 
omix skrev:
åhå, tackar för era svar.

Så eftersom det krävs specialdimmrar (strömstyrande istället för de vanliga spänningsstyrande) så kan man anta att en LED belysning för ett badrum skulle vara ett dyrt alternativ?
Det behövs ingen dimmer, bara en potentiometer som kopplas till en reglerbar strömkälla för LED.

Mycket enklare men idag väldigt dyrt pga små serier och ett nyhetsvärde.

Protte
 
Bästa L.e.d ligger väl på ungefär samma ljusutbyte(lumen) per Watt som "lysrör" (Inkl lågenergilampor), dvs i bästa fall blir 10-20% av inmatad effekt utstrålat ljus. Till skillnad från lysrören som strålar sin värme likartat med ljuset över relativt stora ytor, blir själva l.e.d. chippet varmt, framförallt "bakåt" , dessutom är chippet mycket litet i förhållande till det ljus som utstrålas. l.e.d med höga effekter kräver därför rejäla kylflänsar & tillgång till kylluft.. De passar därför dåligt ihop med armaturer avsedda för tex glödlampor i samma effektklass..

Man skall nog tänka lite annorlunda för att kunna utnyttja l.e.d's bäst. (Ljuslister & ljusslangar, & liknande "utspridda" ljuskällor är mer optimalt än punktkällor...)
 
Angående dimmring av LED:s så tycker jag tillverkarna är väldigt tydliga med om deras lampor är dimbara eller ej.
 
230V LED dimmras inte rent tekniskt. De pulsbreddsmoduleras d.v.s. släcker och tänder i ett digitalt mönster så snabbt att ögat inte uppfattar det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.