Bor i ett hus från -57. Ägarna innan mig renoverade fönsterna så tillvida att de skrapade o målade om dem (kanske 2-3 år sen). Däremot verkar de inte kittat dem så bra.

Problemet är när jag putsar dem (3 av dem är vändbara, dvs man vänder utsidan in och skruvar upp 4 skruvar sen är det gångjärn och man viker upp dem). Även om jag tycker jag varit nogrann så när jag vänder tillbaka blir det rinnlar både på insidorna men även på sidor jag inte putsat. Dvs vattnet rinner ned under glaset in i fönstret sedan finns tydligen utrymme till att runda rutan och rinna ut även på andra sidan glaset samt sidan man putsat.. Verkar inte helt "nyttigt" för fönstret om man säjer så.

De är fräsha i övrigt, men just detta måste ju åtgärdas. Jag vet att årstiden inte är den bästa och bäst är väl om jag väntar till nästa sommar kanske? Men tanken på att vatten även utifrån när det regnar på rutorna rinner IN i karmen är ju inte så kul. Kan man eller bör man inte använda silikon att täta igen gliporna? Bor ju i norrbotten där temperaturerna växlar rätt mycket sommar som vinter.

Torkar silikon nu? Graderna på natten är ned mot 3-0,5 här. Är det någon annan fogmassa jag ska använda mig av istället?

Skulle vara tacksam för svar.
 
Absolut inte silikon! Använd någon form av fönsterkitt.
 
Linoljekitt, inget annat.
 
Jag skulle hellre använda Monoflex. I.o.f.s spelar det nog inte så stor roll vad du använder bara det blir tätt. Snart blir det minusgrader och då slipper du regnet. Snön gör inte samma skada. Till sommaren bör du dock åtgärda problemet. Någon risk för att karmen skall bli förstörd har jag svårt att tro. Jag håller nu på att renovera/måla två fönster som inte sett färg sedan -67. De såg bedrövliga ut. Helt grå och spruckna på utsidan. Dessutom suttit mot söder. Men, virket var betydligt bättre förr. Innerbågen helt opåverkad. Insidan på ytterbågen är även den fin. M.a.o, bara utsidan som ser bedrövlig ut. När du åtgärdar dina fönster rekommenderar jag dig att plocka ut rutorna och olja samt grundmåla i kittfalsen. Tror det behövs om fönstren är av samma datum som huset. Lägg sedan en tunn kittsträng innan du lägger tillbaka rutan och nubbar fast den. Glasmästaren har grejer för detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.