Hej!

Behöver fixa en dränering som är igensatt efter 40 år (rötter har växt in mellan betongrören). Det rör sig om en sträcka på cirka 30 meter mellan två dagvattenbrunnar där rören får bytas mot plaströr. Det är vanliga muffade betongrör som ligger drygt en meter ner. Endast dagvatten alltså.

Marken är vanlig skogsmark, inga konstigheter. Det har ju varit uppgrävt förut när man la den ursprungliga dräneringen så stora stenar etc kan man nog utesluta.

Fick en grovuppskattning från en grävare på cirka 20 timmar med maskinen för allt jobb inkl återfyllning, låter detta rimligt? Detta var under förutsättning att jag själv röjer en 6 meter bred gata runt dräneringen så det är fritt fram.

Mvh,

Anders Nilsson
 
Kan vara en riktig uppskattning, jag bytte 34 m avloppsrör över en gräsmatta och det var 12 timmar hårt jobb för 2 man + grävmaskin + traktor. Sedan var det återställning (håller på fortfarande) av gräsmatta kvar.

Skogsmark kan betyda stubbar och då är nästan sten lättare att få upp.

Protte
 
Tycker det låter för mycket med 20 timmar om rören bara ligger 1 m ner. En (dryg) dags arbete borde vara mera lämpligt.
 
Hade en grävare som grävde ett dike för kabelrör. Cirka 50m, 60-80cm djupt. En hel del sten som han fick gräva runt eftersom han bara hade en mindre grävmaskin med sig. Tog under två timmar...
 
En grävare tar alltid i i sina fasttids uppskattningar då man aldrig riktigt vet vad som finns därunder.

Ta du istället en timdebitering om du känner dig trygg med att det inte finns en massa stubb o sten o kabel
 
Att gräva upp är ju bara en del, sedan ska rören ner, det ska avvägas fyllas sand, handåterfyllas och sedan fyllas igen (med maskin).

ursprungsfrågan står <<Fick en grovuppskattning från en grävare på cirka 20 timmar med maskinen för allt jobb inkl återfyllning,>> och då är det från plan mark till plan mark. Ska man dit och peta i rören själv och gräva igen då är ju grävningen en 2-3 timmar.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.