Hej!

Tänker installera vatten och avlopp till vår sommarstuga som står på en betongplatta.
I dagsläget så finns vatten framdraget till tomtgränsen och den sista biten ska vi fixa.

1. Bilar man hål i betongen så långt ut på plattan som möjligt så att man kan komma åt med grävare utifrån?
2. Ska man dra vatten och avlopp i samma ledningsgrav och vilket djup?
3. Finns något "paket" man kan köpa komplett med kopplingar, material, dimensioner som är vanliga och lämpar sig till en sommarstuga?
4, Vad kan man göra själv och vad bör man låta en vvs:are fixa? Har god vilja men inte så mycket kunskaper,
 
Jag kan inte svara för hur ni får in det i huset genom grunden men du kan lägga avlopp och vatten i samma ledningsgrav. Finns ingen anledning att ha olika platser för rör/slang. Lägg det på frostfritt djup, beror på var i landet du bor.

Det finns inga kompletta paket men vattnet tar du lämpligen in via en 32-40 mm PEM-slang och avlopp går i 110 mm rör. Kostar inga större summor något av det. Du kan och får göra allt själv.

På Rinkaby Rör (som exempel) finns i princip allt du behöver.
Avloppsrör: http://www.rinkabyror.se/?showcat.aspx?catid=806
Vattenslang: http://www.rinkabyror.se/showcat.aspx?catid=792

Materialet från anslutningen i gatan in i huset är inte alls dyrt. Det som kostar är antagligen grävning och sen bilningen och sen eventuellt anslutning mot befintligt badrum/kök om ni inte gör det själv.

Om ni har betalat anslutningsavgiften till kommunen redan så har ni antagligen tagit merparten av kostnaden.
Har ni befintligt kök och badrum och ska bara byta deras avlopp från dagens till det kommunala?

/John
 
Tack så mkt för tipsen! Det är inget komunalt va där och badrum ej byggt!! Vi ska alltså dra in vatten bygga badrum och anlägga enskilt avlopp!
 
Aha, ni ska ansluta till befintligt vatten och anlägga enskilt avlopp? Då förstår jag bättre.

Det finns färdiga satser för enskilt avlopp att köpa men det är superviktigt att ni kollar med kommunen vad de godkänner.

Bygga badrum är lite meckigt med alla bestämmelser kring våtrum. Ni kommer också behöva åka på lite saker som underlättar handikappanpassning. Tex kommer in antagligen att behöva ha en 900 mm bred dörr in till badrummet, toalettstolen ska ha ett visst utrymme kring sig och så ska det finnas utrymme att manövrera en rullstol. Det blir alltså inte ett handikappanpassat badrum men vissa mått ska vara sådana att det i framtiden går att anpassa utan att behöva bygga om totalt.

Ska ni bygga till badrummet på ny grund eller ska badrummet bli på den befintliga plattan? Om ni ska bygga ny grund så drar ni enklast in vattnet där eftersom jag antar att det är där som varmvattenberedare och sådant ska stå.

/John
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.