Om man är 3 ägare till en 50kvm fritidsfastighet,hur ser den juridiska biten ut då, papper på ägandet,hur betalas skatt mm??
 
Alla 3 ägarna står för lagfarten. Skatt (fastighetsavgift) fördelas enl. ägarandelen. Jag har för mig att en delägare kan inte belåna sin del utan godkännande från övriga, här kan också uppstå problem, efterssom den första som belånar får bästa pant (dvs bäst säkerhet för sitt lån), många låneinstitut vägrar låna ut om de inte får bästa pantläge, dvs när andra delägaren skall ta lån så blir det problem.

Rent juridiskt så gäller att om en vill sälja så kan h*n begära att hela fastigheten säljs enl . lagen om samägande.

När det gäller elkostnader vatten husförsäkring osv. så kan bara en stå för ex. elabbonemang, man får då på frivillig basis fördela dessa kostnader emellan sig.
 
Vi har lite samma situation då vi är två ägare på vårt fritidshus. Precis som hempularen skriver så valde vi en part som står för Vatten, avlopp, sophämtning och försäkring. Gällande finansieringen så diskuterade vi olika lösningar innan förvärvet men den bästa lösningen för oss blev att vi båda tecknade gemensamma lån på fastigheten som vi delar på. En eventuell justering kring vem som betalar vad (om man går in med olika kontantinsatser) är ju lätt att lösa med ett skriftligt avtal mellan parterna. Gällande banken så hade de även accepterat olika låntagare på ett villkor, att vi la alla lån i samma bank.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.