Hej forumxperter!!

Har en Husqvarna opal 13 år gammalt. Mjölken surnar ofta!! Är noga med temperaturen, har provat dra på kylan i små steg nu sista dagarna. Nu i morse drog jag på kylan mer & lämnade kylen i 2 timmar resultat 3 grader varmare?? Vi hade den avstängd (rengöring) för 2-3 veckor sedan & efter det surnar mjölken väldigt lätt.

Tips kompressorfel? Termostatfel? Annat? Laga eller skrota.:S

Lite ebb i kassan så helst inte köpa nytt. Har trots det fått offert på ny kyl & frys husqvarna A+ samt A klass. Induktionsspis husqvarna (utdragbara skenor lull lull...nåt bättre modell än de enklaste ind. husq.) samt 3st ittala kastruller/stekpanna paketpris totalt 31000. Bra pris? Butikspriset var 30000 på vitvarorna, någon eller alla 3 kastruller kostade 2000kr st.
 
Kylan ställer man in i sex steg normalt klarar man sig på ca 2,5 nu har vi den på 5 & temp är på 7 grader.
 
Göran.W
Får du inte en is klump i ovankant på kyl platan är det troligen termostaten som är kass.
Det är ytterst sällan husq opal får kompressor haveri eller gas läckage.
Enklast är att koppla förbi termostaten och se vad som händer.
Är det termostaten rekomenderar jag alltid att byta på dom skåpen för dom kan hålla många år till.
Livslängden på nya saker i dag är så skrämande låg att det är all ide att hålla liv i dom gamla prylarna.
Att byta till lågenergi prylar som många gör är att kasta ut pengarna i sjön om det gamla fungerar.
Åter betalningstiden på en ny låg energi kyl-frys ligger på runt 10 år och dom nya vitvarorna i dag har inte 10 års livslängd.
 
Kylen har fått jobba ifred inatt på steg 5 & nu håller den 3 grader högst upp i kylskåpsdörren, termometern nere där mjölken är håller 6,5 grader ska inte det vara kallare längre ner? Möbleringen ser ut följande grönsakshyllor längst ner, ovan det oöppnade förpackningar typ mjölk fil etc, ovan den pålägg mm, ovan öppnad mjölk, fil mm, ovan den matlådor rester mm ovan den sylt mm. Hittade nånstans på nätet att vi har möblerat ungefär rätt i kylen.

Konstigt att det ska skilja 3,5grader i kylen med kallare högst upp. Nu har vi ju kommit till en temperatur i kylen som är klart bättre än igår då vi kom upp till 6,5 grader som lägst. Samt att att tidigare var termostaten inställd i läge 2-2,5 & höll temp i kylen, nu har vi den på läge 5. Beror detta på termostatfel? Är inte säker på det....
 
Göran.W
För att få en exakt temperatur måste termometern stå i ett glas vatten för att få fram medel temperaturen som är den temperaturen mat varorna håller.
Det skiljer ett par grader mellan till och frånslag så man kan bli lurad av mät resultaten om den inte står i ett glas vatten.
Det behöver inte nödvändigtvis vara kallast längst ner iom kylan kommer uppifrån och kan ha svårt att komma ner igenom mat varorna och ner.
Om du inte ställer något närmare än 5 cm från bak och fram kanten av kylskåpet kommer luften cikulera och sprida sig jämnare men så ser det sällan ut i ett kyl skåp.
Min gissning är nu att du har fått ett temperatur spöke på halsen;)
Säger som jag brukar säga till kunderna smakar mjölken ok är det lagom kallt.
Mjölk smaken varierar kraftigt beroende på temperatur och är en perfekt termometer.
För kall mjölk är smaklös och tråkig hur för var mjölk smakar behöver knappanst någon närmare beskrivning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.