saturnus skrev:
Den här frågan hade vi uppe på Forumet 2008, när jag började bygga, och enligt "min" elektriker är det krav på potentialutjämnare. Jo det fanns flera elkunniga som yttrade sig i detta, men visste inte riktigt vad dom talade om. Det var mot åsknedslag, var det någon som hävdade! Någon ville, för att få ned priset, använda wire från Biltema, men i så fall får man använda ca 10 wire för att komma upp i samma area som det 8mm galvade stång som användes. Det var inte särskilt dyrt heller, ca 3000:- till min platta på 220 kvm. Man kan undra vem som utövar kontroll av potentialutjämnaren i plattan, det övergripand ansvaret har elektrikern för att den finns där. Jordfelsbrytaren bryter överslag mellan fas och jord, Potentialutjämnaren tar hand om bl a överslag mellan fas och nolla. Mitt mätarskåp är ett standard fasadmätarskåp.
Nu är det skillnad på PUS och PUS och nya regler har kommit för när det ska installeras. potentialutjämningen är till för vagabonderade strömmar. JFB bryter för jordfel, överslag mellan fas och nolla endast sköter säkringarna om att bryta för också men jfb har inget med elsanering att göra, det är ett skydd och likaså att Pusa en anläggning är ett skydd. Elsanera innebär helt andra saker som att man ska minska elektriska magnetfält i anläggningen. Man kommer aldrig att få ner det till noll så länge man har maskiner som drivs av el för hur man än gör så kommer dessa att fungera som sändare, men ju närmare man tex är en dator eller tvättmaskin så är det mindre magnetfält hur tokigt det än låter men kan man till att börja med se till att allt är jordat och möjligen pusat, man har ett femledarsystem in till central, tvinnade trådar i väggarna, kablar med biledare så kan man minska ner fälten betydligt.

Elekltrikern har mycket riktigt ansvaret och för egenkontroller för sitt arbete.
 
Val av mätarskåp spelar knappast någon större roll då denna normalt sitter utomhus och är skärmad (kapslad i plåt som är jordat).

Sen finns det ju en hel del annat kring elinstallationen att tänka på när det gäller elöverkänslighet. Finns speciella kablar, speciella apparater (uttag/strömbrytare), finns speciella reläer man kan sätta i centralen som gör att spänningen till uttagen är bruten tills man pluggar i nåt i dom.

Man kan även sätta en Sugtransformator på inkommande matning för att "filtrera strömmen".
http://www.rtk.se/Sugtransformator.asp
 
Nä inte har något av elbolagen jag kontaktat hört av sig angående min förfrågan att få ett mätarskåp för elkänsliga än så länge i alla fall. Inte ett ljud eller svar har jag fått - har nog hamnat på avdelningen ytterst besvärliga kunder..fjärravläsning är fokuset att slippa för min egen del - om det endast avläses 1 ggr per månad med möjlighet till automatisk avstängning av fjärrfunktionen resterande månad så går det bra

Nu är mitt fokus i första hand för egen del den inre potentialutjämning=strömbärande delar (som inte är tvingande idag) inne i byggnaden som jag är mest intresserad av då det måste blivit något riktigt helgalet i systemet som orsakade mig så mycket smärta. Egen vattenreningspark kan ju ställa till med bekymmer avseende relationen vatten - el - salt - metall (varför finns ens salt med då avhärdningsfilter väl ändå inte kan vara bra för människan trots allt eller bygger vi huset för maskinernas skull?)

Så jag kan t o m tänka mig ett hus utan elström. Åtminstone i de styrkor som finns idag.
 
Rättelse ovan: Bioresons så klart..en behandlingsmetoden har använts i över 20 år i bl a Tyskland och Österrike subventionerad via försäkringskassan och används på sjukhus.

Här är mätaren som jag lär bli tvingad att använda; gillar det faktum att det är tillverkat av självaste Echelon.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/elmatare/index.htm

Extremt miljöförstörande. Elmätare för fjärravläsning över elnätet. Just denna elmätare finns snart i en miljon svenska hem som har E.ON eller Vattenfall som nätägare. Det som ser ut som en roterande skiva på nedre delen av mätartavlan är huvudströmbytaren. Tillverkare Echelon..
 
Redigerat:
Igen.. Sitter inte elmätaren utomhus?

Om den sitter inne så ger det nog mer att få den utflyttad! Kostar 5-10000kr och de kanske går få bidrag till om det är pga elöverkänslighet?
 
elallergi = järnspöken enligt vissa...
 
snuttensnatten skrev:
Jag har troligen bott åtminstone 10 av mitt liv inom intensivt strålningsområde i Sverige och nu när man ska bygga vill man ju göra allt även med att förhindra så mycket av sådan strålning som möjligt ska nå in i huset liksom helst undvika att bo i ett sådant område såklart... >Text om radon< osv

Så att elkänslighet skulle vara psykotiskt betingat i vårt land känns inte särskilt logiskt.
Radon och el är två helt skilda saker, mekanismerna för vävnadspåverkan också helt skilda.
 
litar på min egen instinkt mer än alla läkare som finns i världen - om nu min inre vävnad blivit skadad som jag tror så är det nog bäst att vara försiktig med all sorts vävnadspåverkan ovasett om någon hävdar att de är relaterade till varandra eller ej..eller spöken...ser man till historien så blev folk som trodde jorden var rund hånad..

för den som känner någon som råkat ut för något liknande så är mitt tips nypon som kosttillskott (bra för att hämma inflammationer men även dess olja ska vara oerhört bra för huden), kiesel, msm och aloe vera

Nedan visas ett av de åtgärder som gjorts på hyresvärden Chalmersfastigheter AB för Ekocentrums hus.http://www.gjenbrukshus.no/ekocentrum.htm


Skärmning/Elcentraler skärmade med aluminium för att minska strålningsrisker från elcentraler.

Nu är det ju även metallernas påverkan jag tänker på och då i synnerhet koppar som vissa säger även kan vara skadligt för oss människor - och som utsatt för el kan ge aggressiv korrision på rören med utfällningar i vattnet som i mitt fall badvattnet..samma ställe som ovan har detta som skäl att inte ha kopparrör.

Koppar förgiftar dessutom våra vattendrag och marker
1/3-del av alla kopparutsläpp beräknas komma från våra traditionella vattenledningssystem.
 
Redigerat:
Intressant det där med elallergi, vissa forskare säger en sak medans andra säger något helt annant. Vissa inom el säger en sak hur man bäst skyddar och elsanerar medans andra säger annat. En ganska godtycklig skjukdom med många alternativ till lösningar och det verkar som att den lösning som funkar bäst är den som den sjuke tror mest på.

Ett exempel, alla råd säger i flera års tid att man kan skärma av på ett visst sätt och 90% av de sjuka känner sig bättre alla dessa år. Sen skriver en tidning att den typen av avskärmning egentligen inte hjälper ett dugg, kanske snarare försämmrar läget gällande magnetiska fält och i princip alla som läst detta mår genast sämre.

Jag är själv inte insatt i själva sjukdomen så jag vet inte, men jag vet med säkerhet att även när det gäller mig själv så spelar psykologin en stor roll hur sjuk jag känner mig när jag väl är det.
 
Jag orkade inte riktigt läsa klart tråden men vi gjöt precis en platta för ett hus där min syster och man skall bo och där la vi ut potentialutjämningslinga på armeringsmattor och även för gästhus och garage.

Vi köpte utrustning från ett fabrikat som heter Elrond -> http://elrond.se/ Vi kommr även investera i åskskydd (inledningsskydd)


En galvaniserad tråd på 10 mm och 2 fixturer per matta. Jag har inte vågat titta på fakturan än men kan tänka mig att den inte var gratis. Första gången vi lägger i det i bostadshus då det tydligen är ett lagkrav idag. Jag vet inte riktigt om det finns ett problem men förr-förra bostaden där vi gjöt som vanligt så hade vi problem med el-strömmar i duschen... var väldigt svaga och var bara när man tog på själva blandaren och var mest irriterande när man har små sår på nagelbandet.

OCh nu ska man tydligen ha det i mellanbjälklaget (som skall gjutas) vilket jag helt hade glömt bort.
 
Jag tror ju själv att allt som kan påverka en människa negativt kan ge utfall på olika sätt - så strålning kan många som har andra sjukdomar trots allt vara påverkade av fast de inte förstår dess konsekvenser för den allmänna hälsan. Varför jag är bekymrad över just elmätaren är egentligen något jag läste för något år sedan och har inte med mitt egen eventuella elkänslighet att göra..om ni läser ovan ser ni ju min makes arbetsområde så det gör ju att Echelon har det ju lästs en del om..

"Alla har det men ingen vet vad det är eller vad det gör – The Energy Box.
Vi får det utan att bry oss om det, utan att förstå det, utan att fråga om det. Sunt förnuft kräver nyfikenhet och förklaringar. Inte El-Internet, som stoppades för bredbandsföretagen, speciellt 3G, skulle då gå i konkurs. Energiboxen är en sändare och frekvensen är en mixtur av GSM och 3G Internet!

Detta är ett bredband och alltid är påslaget, inte bara för de sekunder som det elektriska företaget använder det. Boxen bestrålar oss inte bara direkt med 3G-strålning (en pulserande frekvens, mycket farlig och bara för militären) utan strålarna går in i sändaren och all den elektroniska strömmen i huset blir ett 3G-kommunikationssystem som är kopplat till Internet och kan uppenbarligen stråla många till döds (genom leukemi).
Boxen översänder inte till elbolaget utan till Internet, i vilket hela det elektriska systemet är transformerat till ett kommunikationssystem."

http://www.nyapolitiken.biz/mindcontrol/mindcontrollexperiment.html
 
snuttensnatten skrev:
Jag tror ju själv att allt som kan påverka en människa negativt kan ge utfall på olika sätt - så strålning kan många som har andra sjukdomar trots allt vara påverkade av fast de inte förstår dess konsekvenser för den allmänna hälsan. Varför jag är bekymrad över just elmätaren är egentligen något jag läste för något år sedan och har inte med mitt egen eventuella elkänslighet att göra..om ni läser ovan ser ni ju min makes arbetsområde så det gör ju att Echelon har det ju lästs en del om..

"Alla har det men ingen vet vad det är eller vad det gör – The Energy Box.
Vi får det utan att bry oss om det, utan att förstå det, utan att fråga om det. Sunt förnuft kräver nyfikenhet och förklaringar. Inte El-Internet, som stoppades för bredbandsföretagen, speciellt 3G, skulle då gå i konkurs. Energiboxen är en sändare och frekvensen är en mixtur av GSM och 3G Internet!

Detta är ett bredband och alltid är påslaget, inte bara för de sekunder som det elektriska företaget använder det. Boxen bestrålar oss inte bara direkt med 3G-strålning (en pulserande frekvens, mycket farlig och bara för militären) utan strålarna går in i sändaren och all den elektroniska strömmen i huset blir ett 3G-kommunikationssystem som är kopplat till Internet och kan uppenbarligen stråla många till döds (genom leukemi).
Boxen översänder inte till elbolaget utan till Internet, i vilket hela det elektriska systemet är transformerat till ett kommunikationssystem."

[länk]
Ajdå, att mata trollen är inte bra... Förlåt mig.
 
Eran: Faktiskt har du rätt i att jag såg ut som ett troll åtminstone i håret då jag glömde ta med borsten. Men borsten löser ju det problemet, det är svårare att som du förändra din personlighet.

Till övriga tack för att ni velat ge mig lite information om något som berört min hälsa och när det var som värst synen som gjorde att jag inte kunde jobba alls.

Glufsglufs: Psykologin är nog så viktig - när jag hade mest panik lugnade en man mig som läkt sig själv från cancer att "kroppen har en fantastisk förmåga att läka OM du tror att det är så".

Jag vill inte bygga burar mm utan göra allt som är möjligt rimligt utan allt för fördyrande kostnader i bygget till ett hus som idag inte ens har elabonnemang eller byggnad.

Bästa möjliga fasadskåp ute - inte på fasaden
Bästa möjliga elskåp inne
Bästa eltråd
Bästa strömbrytare
Den där sugtransformatorn lät ju bra Rrr..får se om gubben min går med på det som tillägg

Stämmer det att ledlampor är bäst?

Förövrigt så läste jag först för någon vecka sedan om symptomen för elkänslighet - nr 1 enorm trötthet 50 %...hmmm kunde lika gärna vara kronisk trötthetssyndrom..?!? dessa titlar..
 
Det kan vara så att järnsängen är spöket - jag har funderarat på om det kan vara ett problem. Sedan någon vecka har vi haft sladdarna till lamporna utdragna ur kontakterna intill våra sängar..maken har kunnat sova hela nätterna igenom vissa nätter nu..(håller tummarna att det går åt rätt väg). Nästa gång vi är på Ikea ska jag köpa sängben i trä..när vi bodde på vandrarhem för några månader sedan i en källardel så blev makens täppta näsa sedan några år äntligen förbättrad men jag trodde det var orsakat av att träffa tjocka släkten och inte av en träsäng.


"Järnsängar med elsladdar intill metallen kan ge kapacitiv uppladdning av sängen."
http://www.vagbrytarenstockholm.se/handbok/hemma/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.