Nu har vi precis fått dränerat runt hela huset med platonmatta, grus o singel. Uppfarten och delar av gården är asfalterade, och från uppfarten rinner det ner regnvatten mot huset. Nu är asfalten uppbruten vid husgaveln och vattenröret från stuprännorna är nergrävt där, övertäckt med grus. Regnvattnet kommer ju att forsa ner mot huset precis som vanligt, räcker det med att ha en bred remsa av grus, kommer allt vatten att rinna ner i gruset? Vi trodde det skulle bli en sorts ränna som var ansluten till stenkistan. Går det att göra det nu i efterhand och vad kan sådant kosta? Dom som gjorde dräneringen tycker att de är färdiga och att de redan överskridit budgeten så det här får vi betala extra för, alternativt göra det själva om det går.
 
Ni kan göra det själva. En bred ränna grus duger inte. Grus är inte kapillärbrytande. Ni skall använda antingen singel eller makadam. Jag rekommenderar ändå att ni lägger antingen ett dräneringsrör under rännan, eller lägger ner en dräneringsränna med synligt galler.

ACO-Drain.jpg

Efter rännan/ röret kan ni gå över till tätt rör under mark och ansluta till stenkistan.
 
dr%C3%83%C2%A4neringen Jag bifogar en bild - om det lyckas - på hur det ser ut nu. Gruset kommer enligt dränerarna att sjunka, så man ska kanske avvakta till våren innan man gör något? Det här ser ju inte så roligt ut, kanterna på asfalten borde jämnas ut på ngt sätt och gruset täckas med singel? Det syns inte så bra på bilden, men marken längst bak, uppfarten, är högre än förgrunden och regnvatten rinner ner in i grusrännan i asfalten och mot gruset vid husfasaden. Det gruset ska också täckas över med singel så småningom, och asfaltkanten borde man göra något med. Den dräneringsränna med galler som var på din bild var ungefär vad vi hade tänkt oss, men hur hur ansluter man den till stenkistan? Vi trodde ju att dränenarna skulle gjort detta men det ingick tydligen inte. Ett dräneringsrör som kommer från stuprännan är redan anslutet till stenkistan, skulle man kunna leda vattnet från rännan till gräsmattan utan att behöva gräva upp stenkistan?
 
det gick inte att bifoga bild tyvärr
 
ursäkta att det dröjde, tittar inte så ofta. Det är svårt att förstå hela sammanhanget när man inte har varit på plats. Du sade att dränerarna har lett takavrinningen till stenkistan. Är huset inte dränerat - dvs ligger inte en dräneringsledning nedgrävd längs hela huset? Den är nog i så fall också kopplad till stenkistan. Ni behöver bara koppla in dräneringsrännan på närmaste dräneringsledning. Om ni hittar en leverantör på rännan så kan han hjälpa er med anslutningsrör. Det är att föredra att få in regnvattnet i stenkistan. Släpper ni ut vattnet i dagen på gräsmattan så får ni dels en ful rörända som syns och dels skador på gräset där vattnet kommer rinnande. På vintern blir det extra fult med en massa is på gräsmattan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.