Som så många som anlitar hantverkare erfar blir det väldigt ofta fel och problem på vägen. Som privatperson kan det både vara svårt att förstå om jobbet utförs rätt och sedan klara av att stå på sig mot hantverkarna så att det blir rätt. Det är väldigt lätt att man hamnar i positionen att man man måste betala, fast det inte är rätt utfört och/eller man inte vet om det är rätt utfört.

Vad säger ni om förslaget att inrätta hantverkar besiktningar?

En oberoende besiktningsman som godkänner jobbet, och först då måste man betala hantverkarna för jobb och matrial. Jag tror att det skulle vara en garanti för att få seriösa hantverkare. Hantverkarna måste anstränga sig för att göra rätt.
Om inte hantverkaren går med på att besiktiga jobbet, kan man förutsätta att hantverkaren är oseriös?


Det skulle då bli en mer jämlik ställning mellan beställare och hantverkare.

Inser att det blir svårt att på frivillig väg få till detta... men kanske genom lagförslag?
Det skulle självfallet vara frivilligt om man vill använda sig av besiktningsrätten eller inte. Men som beställare skall man alltid kunna kräva detta.

En besiktning kostar ofta minimalt, jämfört med vad hantverkarna kostar.
 
Redigerat:
Du får ju ta ut hur många besiktningsmän du vill efter att ett projekt slutförts men du får ju räkna med att beroende på hur långt projektet är samt hur snabbt efter färdigställande du tar ut en att du själv får bekosta besikningsman och att om det är ett längre projekt att det är delbetalningar till hantverkaren och då kanske endast 10% är innestående till efter godkänd besiktning. Systemet finns redan.
Nu är inte besiktningsman så billig så för småjobb är det nog inte värt det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.