Hej!
Vi har haft överlåtelsebesiktning av ett hus (modulent) från -89 som vi skrivit kontrakt på men som visade sig ha stående fukt (dvs vattenpölar) i krypgrunden. I övrigt var det inga större fel på huset som ligger i ett område vi gärna vill bo i. (där det inte säljs så mycket hus) Vi har svårt att riskbedöma detta. Är det skäl nog att häva köpet, eller ska man lita på att om man sätter in en typ sorptionsavfuktare så får man det torrt och fint så småningom. Ska man gå vidare och göra en utökad besiktning? (besiktningsmannen kunde inte se något läckage eller att vatten runnit vid ventiler (som det dock fanns för många av) Om man vill gå vidare i besiktningen, hur ska man göra och vem ska i så fall stå för kostnaderna?

Att man kan pruta ner priset för installation och drift av avfuktare, det fattar vi, men ska man kalkylera med ökad risk för framtida fukt och problem och hur prissätter man i så fall detta... ??

Tacksam för svar (på ialla fall någon av frågorna .. :)
 
Hej,
Kalkylera defenitivt för ökad risk om ni vill ha huset och räkna kallt på X00.000:-. Inte bara på själva åtgärden utan övriga konstruktionen kan ha tagit skada som inte syns förens längre fram som kan dra kostnader. Att det står vattenpölar låter illa. Jag tycker även att om ni är osäkra så begär vidare teknisk undersökning.
.
I mitt förra liv (alltså livet innan hus) så trodde jag endast att dränering runt huset avhjälpte dessa problem, men vatten/fukt kan tränga upp rakt in i grunden från marken och då är det avsevärt större kostnad och ingrepp än "bara" dränering runt grunden. Givetvis kan ju avlopp och vattenledningar också vara orsaken till det.

Utöver teknisk undersökning så skulle jag även att ta in en eller ett par firmor som specialiserar sig på just detta och be dem offerera åtgärderna för att ha med det i prutning på fastigheten (allt beror ju iofs på vad priset ligger på idag i jämförelse med marknaden).

Hoppas verkligen det löser sig för er,

Lycka till,
//H
 
Kollegans krypgrund var för fuktig med bakteriell påväxt enligt besiktningsmannen. Det saknades plastduk och stuprören var feldragna så de hade vattnat kåken rätt ordenligt i lite över tjugo år.

Golven revs upp och allt material byttes ut mot nytt ovanifrån. Kalaset gick på lite över tvåhundra tusen kronor efter rotavdrag, Ytan är ca 60-70 kvadrat.

Så det är väl ett worst case-scenario, det kan ju räcka med att installera en avfuktare beroende på vad fukten beror på.
 
När vi köpte vårt nuvarande hus så ställdes vi inför en liknande situation. Vi lät säljaren ordna med och bekosta åtgärderna innan vi skrev kontraktet. Allt som skulle åtgärdas kontrollerades och godkändes av oss innan och efter. Totalt gick det på för säljaren ungefär 90' har jag för mig.
 
Inte bara fukt utan vattenpölar låter riktigt illa, något måste vara fel. Utökad besiktning är ett måste, har förra ägarna inte uppmärksammat detta undrar man?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.