Hej,

Jag och min hustru överväger att köpa ett fritidshus av timmer i norra sverige, men är lite förvirrade av hur uppvärmning och isolering funkar med timmerhus.

Vid fler än ett objekt vi kikat på har vi fått höra att "man behöver ingen isolering till timmerhus om det bara är sommarstuga" och att det då "med fördel kan lämnas kallt över vintern utan uppvärmning"

Stämmer detta, någon som vet? För vanliga sommarstugor med isolering måste man ju ha underhållsvärme igång under vintern för fuktens skull - varför skulle timmer vara annorlunda. Sedan undrar jag hur ett oisolerat timmerhus funkar, blir det inte jäkligt kallt till och med på sommaren och dyrt/svårt att värma upp.

Någon som vet och har andra tips/råd till timmerhus?
 
Hej,

Köpte själv ett timmerhus i Stockholms skärgård för ett par år sedan. Huset var av 12cm stjocka bjälkar och det var drevat. Då jag hade för avsikt att använda det året om genomfördes en ganska omfattande tilläggsisolering - framför allt i tak men även på väggarna. Delvis för att även få en liten mer modern touch på det och slippa alltför mycket timmer. Timmer har vi nu bara som två fondväggar.

Om man inte tilläggsisolerar måste man vara grymt noga med drevningen så att inte kallraspartier uppstår. Men ska man köra på något av fusktimmeralternativen typ "sanwichelement" så är det redan en isolering i dem och isf behövs ingen ytterligare isolering.

Visst kan det kännas som ett slöseri att värma upp kåken året om men ska man ha någon typ av dräglig standard i stugan (dusch, bad etc) så mår nog stugan bra av att ha lite grundvärme. Om inte anant håller man fukten borta. Vi kör på en luft/luftvärmepump stora delar under året, men vintertid förstärker vi med element och brasa.
 
Ett timmerhus (utan tilläggsisolering )behöver ingen grundvärme då timmerväggen klarar av att transportera fukt som en isolerad vägg (gullfiber eller stenull) inte klarar av. Tilläggsisolerar du väggen bör du ha grundvärme på. Fördelen med en timmerstomme utan tilläggsisolering är att väggen lagrar värme, ex på dagen när solen lyser in eller man eldar. Och på kvällen så avger stommen värme. Det gör att om man kan acceptera en större värmeskillnad än i en normal villa +-1-2grader så kan man göra en energibesparing.
Timmerstommar har ett mycket bra inomhusklimat och passar bra för astmatiker och andra personer som är känsliga.
Att lämna timmerstommen på vintern är inget problem (om det inte är tilläggsisolerat vill säga), tänk på alla fäbodstugor som stått ouppvärmda genom århundraden utan att ruttna. Problemet är med vattenkranar, toalett etc som måste tömmas.
En hus med enbart timmerstomme är inte svårare att värma upp än något annat hus, det tar dock lite längre tid än en "lätt" regelstomme då massan i huset är stor. Fördelen är då sen den magasinerade värmen. Finns el där kan du skaffa ett sms-relä för någon tusenlapp, det är en strömbrytare som kan slås på med ett sms till den, den kan ex slå på ett element en dag innan ni anländer till stugan så har ni det varmt och gott.
Du behöver ingen isolering till en timmerstomme även fast det är ett permanenthus (om du inte bygger ett nytt hus då gäller andra regler), det som är viktigt är att man har välisolerade golv och bra med isolering på vinden. Sen är det bara att täta mot drag. Har bott i flera hus som är timmerhus, både permanent och sommarstugor, vinter med -27 grader och svensk sommar värmen, det har aldrig varit något problem, på sommaren när det är riktigt varmt får man faktiskt lite svalare inne än ett isolerat hus då timmerstommen istället lagrar kylan från natten och kyler ner på dagen.
Lycka till med framtida fritidshus!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.