Hej alla, behöver lite råd.

Jag har två stycken taklampor med 6x halogenlampor på 35W var.

Problemet jag har är jag vill koppa en dimmer till dom så jag kan tona ner ljusstyrkan och få lite mysstämning. Jag har testat med 5 olika sladdimmers (som skulle klara allt mellan 250-500W) men det slutade ofta i att lamporna började blinka och sen la av helt.
Har även testat en NEXU dimmer med fjärrkontroll som klarade sig utan att blinka men även om det stod att den skulle klara 500W så smällde säkringen i den.

Någon som har några tricks på hur jag ska koppla allting rätt? Tacksam för alla förslag.
 
Eh, sladddimmer? Byt ut strömställaren som sitter på väggen till en riktig dimmer.

//Patrik
 
Sluta pilla med sådant du inte förstår dig på.
 
Jag antar att du har en vanlig strömbrytare på väggen någonstans som tänder och släcker lamporna.

Börja med att skaffa en dimmer, förslagsvis av fabrikat ELKO eller ELJO eller om du hittar något annat som ser bra ut. (vad menade du med sladdimmer egentligen?)

Ta bort den gammla brytaren och bakom har du säkert en svart tråd och en tråd med annan färg. Koppla den svarta tråden på en skruv märkt med L eller i vissa fall P. den andra tråden kopplar du på skruven med pilen ocg sinuskurvan.

Sen fattade jag inte om du totalt hade 6 st ljuskällor eller 6 st x 2. men har du 6 st 35W så ska du ha en dimmer som fixar 300VA har du 6x2 st 35W så är nästa steg 600VA tror jag. Huvudsaken är att dimmern fixar det totala wattantalet.
 
Tackar för förslaget.

Jag har 2 taklampor med 3 lampor var så sammanlagt 6 lampor.

Problemet är att jag har takfläkt kopplat till samma strömbrytare på väggen som lamporna är kopplade till. Kommer det inte bli problem men fläkten om jag kopplar en dimmer till den?
 
Redigerat:
raveper skrev:
Sluta pilla med sådant du inte förstår dig på.
Sant men om ingen berättar för mig eller visar mig hur jag ska göra hur ska jag då någonsin lära mig så jag kan förstå det?
 
  • Gilla
Bragul
  • Laddar…
I så fall får du skaffa dig en krondimmer. Då dimmrar du tex när du vrider och slår på och av fläkten när du trycker.
Alternativt kör med vanlig kronbrytare och dosdimmer.
 
Dom krondimmer jag hittar verkar bara klara 200W dock.
 
Det finns isf dosdimmrar som klarar 600
 
Ja, den skulle funka, men kanske inte den snyggaste lösningen.
Man skulle kunna, om det är gipsvägg, göra ett hål under apparatdosan och sätta en rotdosa och montera dimmer i apparatdosan och strömställare i rotdosan.

Man kan, som nämnts, stoppa in en liten dosdimmer i apparatdosan bakom strömställaren och sätta dimmern på den knappen som styr belysningen.

Sitter det en kronbrytare eller enpolig brytare där nu? D.v.s. en brytare med en eller två vippor.
Är den en enpolig strömställare så finns det en risk att det bara är en tändtråd och att belysning och takfläkt är ihopkopplade i kopplingsdosan. Då måste man dela där och dra ner en ny tändtråd till apparatdosan.

//Patrik
 
Om du testat med NEXA och säkringen pajade (efter ett tag, eftersom du sa att lamporna lös normalt?!?) så kan du väl ha en NEXA per lamparmatur?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.