Vi hade ett förråd (ca 50år gammalt)som var byggt på prickad mark enl. ny detaljplan. Vår avsikt var att reparera den befintliga byggnaden men vid kontakt med byggnadsfirma uppdagades att byggnaden var i mycket dåligt skick och det bedömdes att det inte var ekonomiskt försvarbart att reparera den befintliga byggnaden. Bottenplatta i betong var sprucken och delvis underminerad av dagvatten från berget som slutar mot förrådet, ena långväggen hade pga detta rubbats och lutade utåt. Vi valde då att riva den befintliga byggnaden helt och bygga en ny på exakt samma plats som tidigare på plintgrund. För att kunna utnyttja byggnaden rationellt som ett kombinerat förråd/kontor valde vi dock att utöka den något.
Nu har någon grinig granne anmält oss anonymt och tagit kontakt med kommun och anmält att vi rivit det gammla förrådet och bygger nytt och för stort. Följen blev att kommunens bygginsp. kom ut och beordrade att bygget skulle stoppas omg. De anmodande oss att söka bygglov vilket vi gjorde.

Enl.byggnadsinsp.så kommer han att föreslå Byggnadsnämnden att inte tillåta att byggnation sker utan att det måste rivas.Beslutet är inte klart ännu:

Är det något som har tips eller uppslag hur man skall gå till väga.Skall man överklaga BN beslut när detta kommer!!! Skall man kontakt någon av BN ledamöter och lägga fram sitt ärrende!! Eller vad...

Vi bor Göteborgs kommun

Mycket tacksam för alla tips och uppslag...:rolleyes:
 
Hemmakatten
Ni har helt klar gjort två/tre fel. Dels rivit uthuset utan rivningslov och dels byggt ett nytt hus och dessutom utökat byggarean. Det är ni nu medvetna om.

Jag skulle försöka öppna upp en dialog med Byggnadsförvaltningens tjänstemän. Vara ödmjuk, erkänna att ni gjort fel men att ni inte förstod det då (när ni rev och byggde). Be om hjälp och förslag om hur ni ska gå vidare. Eventuellt, om det är praktiskt/tekniskt möjligt, föreslå att ni kan minskabyggarean(kanske riva gaveln och flytta in den en bit).

Att överklaga tror jag inte ni har något för. Ni har enligt Plan- och ByggLagen agerat felaktigt. Grannen har klagat och kommunen har inget annat alternativ än att stoppa bygget och be er riva. Även Byggnadsnämnden kan inte ta något annat beslut om de vill följa lagen. Likaså kommer Länsstyrelsen.

Det bästa är om ni kan komma överens med kommunen och grannen. Som sagt, var ödmjuk och bered er på att kompromissa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.