Stort garage. Om plattan i garaget blir oisolerad kommer garaget att dra väldigt mycket kWh under vinterhalvåret. Lägg helst 20cm cellplast i garageplattan. Vid nybygge bör bergvärme med kulvert från huset till garaget övervägas (garaget värms med returvattnet från huset) om inte några tokiga BBR-regler stoppar detta alternativ till stor energibesparing. Summan av energiförbrukning för hus och garage kan mycket väl göra bergvärme intressant långsiktigt och bergvärme kräver mindre service över åren framåt än LLVP.
 
kamilenski skrev:
Luftvärmepump är avfuktare till sommarstuga
Egentligen är luftvärmpump även att se som avfuktare och därmed en ren investering till sommarstuga. Värmen från luftvärmepumpen ser till att hålla sommarstugan avsevärt torrare är när den kallställs.
Detta är ju ett generellt uttalande som gäller alla värmekällor. Höjer man tempen så sjunker relativa luftfuktigheten.

Nackdelen med att köra en LVP som avfuktare är att man skickar ut värmen. En vanlig avfuktare ger större värmeeffekt än den el du skickar in.
 
Jag har lagt golvvärmeslingor och kulvertrör till garaget som jag tänkte koppla in på husets VP. Man kan koppla in en flödesmätare och logga temp och flöde så kan man räkna ut energin som går till garage resp. hus separat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.