Vore mycket tacksam att få hjälp i värmedjungeln! Bor sedan tre år i ett enplanshus byggt på 70-talet, om 64 kvm fördelat på 3-rum och kök. Huset värmdes från början upp med olja och systemet finns kvar. Installerade hösten -08 en luft-luft värmepump (Mitsubishi MSZ-GA25VAH) och har kompletterat med eldning i liten vedspis i köket. Vattnet värms av varmvattenberedare. Under de kallaste perioderna (som var lång i vintras....) används oljan. Hushållet består av 2 vuxna, ett barn på g.

Håller på och bygger gäststuga och dit ska vi flytta luft-luftvärmepumpen och varmvattenberedaren. Därför ska vi välja nytt system i huset. På sikt ska huset byggas ut, kanske med dubbla storleken mot idag. Huset ink fönster är idag dåligt isolerat men ska förbättras/bytas ut vid ombyggnation.

Årsförbrukning el juli -09 - juli -10: 6994 kWh lång period med olja ca 3 mån
Årsförbrukning el juli -08 - juli -09: 7943 kWh kort period med olja max 1 mån
Årsförbrukning el juli -07 - juli -08: 3842 kWh oljeuppvärmning ca 1,8 kubik (?)

Vi vill ha ett system utan arbetsinsats - ved och pellets går därför bort.
Älskar värmen av olja, men är dyraste alternativet så det går bort. El är näst dyrast så det går oxå bort. Tycker att luft-luft värme har svårt att värma huset även när det ej är så kallt så det går oxå bort.

Kvar är väl luft-vatten och bergvärme. Men hur sjutton ska man tänka när man jämför dessa två? Antar att man behöver stöd av ex elpatron vid val av luft-vatten, är det samma med bergvärme? Värmer man även upp vattnet med luft-vatten eller krävs varmvattenberedare? Lönar det sig inom en livstid (?) att installera bergvärme? Är mycket tacksam för tips och råd!
 
H
Finns mycket skrivet i andra trådar, sök. Du kan även titta på varmepumpsforum.com som behandlar olika typer samt kostnader. Luft/Vatten är lättare att räkna hem i södra Sverige. Du kan även använda din olja om du vill spetsa på vintern. Finns hur mycket som helst.
 
Tack för ditt svar. Jag har sökt, men ville gärna få lite mer specifika tips utifrån min situation. Har tittat på varmepumpsforum men undrar just på fördelar och nackdelar mellan värmepump och bergvärme. Idéer och tips kring et?
 
H
Jag har presis installerat en Nibe 2025 men värmer vattnet med gaspannan som även ska vara backup på vintern. Räknar med att köra på LV pumpen ner till -17 sedan får gasen hjälpa till. Bergvärme är bättre om man har mycket kallt som man har i de norra delarna av Sverige. Varmvatten värmer du med LV pumpen genom en växelventil och VVB. Skulle rek. dig att titta mer på LV pump och ta in offerter från de stora märkena som Nibe, CTC m.fl. Kan man göra det själv så finns det mycket att tjäna på att köpa via internet. Nibe har många dokument på inkoppling vilka även ger info om hur olika system fungerar. Bergvärme kräver bygglov och har du en vattentäkt i närheten så är det stopp. Har din granne bergvärme så kan detta påverka effekten.
Du skulle t.ex. kunna dock en Nibe 2025 till ditt befintliga system och komma under 50000:- i installationskostnad.
 
H
Är huset byggt i början av 70-talet är det troligen ett högtemperatursystem som behöver kompletteras för att kunna dra nytta av den dåliga framledningstemperaturen hos värmepump.
Docka en Nibe blir bara ett komplement och inget komplett värmesystem.
Luft-vattenpump kompletteras med en anordning som ger varmvatten men då blir luft-vattenanläggningen inte alls särskilt billig.
Luft-vattenpump tar vanligtvis hjälp av elpatron när det blir riktigt kallt och sådant spär på elräkningen ordentligt.
Ska du ändå bygga ut och inte vill hålla på med ved eller pellets så är det väl bättre att lägga på en slant och få riktig markvärme på en gång.
Moderatregerinen planerar för en omfattande svensk elexport till kontinenten och de stackars behövande balterna så billig svensk el kan du glömma i fortsättningen.
Ju dyrare elströmmen till hushållen blir ju mer förmånligt blir det med markvärme.
 
H
Mitt hus är byggt 1963 och hade oljepanna tidigare. Går aldeles utmärkt att köra det som ett lågtempsystem. Har kört ut 40 gradigt vatten de senaste 8 åren utan att frysa. Dimensionera pumpen efter ditt behov vid -15 samt se vilken temp som går ut idag. Ligger du mellan 40-50 grader på elementen så funkar det kanon. Är det högre så prova att sänka det och se vad som händer.
 
H
Men efter 1960 byggde man nästan uteslutande högtemperatursystem fram till energikrisen kom i mitten på 70-talet.
Varför bygga dyra skrymmande lågtemperatursystem när oljan nästan var gratis och oljeeldning trivs bra med framledningstemperatur på 60 grader.
 
H
Nu var ju frågan om det funkar med lågtempsystem eller inte och vilken typ av pump hon kan köra med.
 
I vintras var väl elen betydligt dyrare än villaoljan iallafall......(Olja 11kr litern = 1,1Kr/KWh elen låg väl uppåt 1,5), men om pannan är gammal kanske det mesta gick up i rök...9
 
H
hokanp skrev:
Nu var ju frågan om det funkar med lågtempsystem eller inte och vilken typ av pump hon kan köra med.
Nu var väl frågan, vad kostar det att ersätta oljan med värmepump.
Då måste man också inbegripa kostnaderna för att ersätta självdragsventilationen med mekanisk ventilation och kostnaden för att bygga om värmesystemet så att en framledningstemperatur på 45 grader räcker till att värma huset.
Många som blivit lurade av pratglada säljare "det är bara att plugga in en värmepump sedan är det klart", fick i vinter erfara att värmepump kan bli väldigt dyrt om inte systemet är rätt installerat från början.
Luft-vattenpumpar som var underdimensionerade eller inkopplade i högtemperatursystem gav stora tidningsrubriker..
 
Tack för era tips! Vad innebär högtemperatursystem respektive lågtempsystem?
Holmertz: Vad menas med: " Då måste man också inbegripa kostnaderna för att ersätta självdragsventilationen med mekanisk ventilation och kostnaden för att bygga om värmesystemet så att en framledningstemperatur på 45 grader räcker till att värma huset".

Pratade för övrigt med energirådgivare i kommunen och han menade på att eftersom vi inte har så hög förbrukning, säg max 15 000 kWh på ett år så rekommenderade han luft-vatten pump. Första året när vi bodde i huset gjorde vi av med mindre olja än 2 kubik, vet ej 100 hur mkt men kanske 1,8 dvs motsvarar isf 18 000 kWh. Han menar att installation av bergvärme lönar sig först vid högre förbrukning runt 3 kubik olja eller ja 30.000kWh. Han påpekade oxå att det är inte säkert att vår el och värmeförbrukning behöver gå upp särskilt mkt när vi bygger om (även om vi dubblar husets stlk) eftersom vi då får bättre isolering och rejäla fönster vilket vi ej har idag. Vad tror ni? LVpump eller Bergvärme givet detta?
 
H
Luftvatten är det bästa för dig. Inredda vår ovanvåning för några år sedan. Fick samma förbrukning efter detta. Tror att förbrukningen totalt sett har minskat 15% under de 8 åren som vi har haft huset. Det har växt från 114 kvm till 200 kvm med mindre förbrukning. Vi har bytat samtliga förnster och isolerat så mycket det går. Tror att du utan problem kan köra med en LVpump i ett låg temp.system. Bergvärme kan du inte räkna hem. Följ rådet som du fick från kommunen. Någon skrev om att ventilationen skulle ändras. Detta gör ni i samband med att ni bytar fönster, betsäll med ventilationslucka. I övrigt inga problem och inget att tänka på.
 
hokanp skrev:
Luftvatten är det bästa för dig.
Nu lägger jag in en liten protest ;) - så kategoriska råd kan bli förödande.

Framledningetemperaturen är den temperatur som vattnet till radiatorerna har. Ju kallare det är ute ju högre behöver framledningstemperaturen vara för att hålla samma temperatur inomhus. Man brukar säga att ett lågtemperatursystem skall max ha 55 grader vid DUT(DUT = DimensionerandeUteTemperatur, lägsta temp som underskids en gång på 20 år under en viss tidsperiod. Som kurisoa kan nämnas att den beräknas efter standarden EN ISO 15927-5:2004 <- obs för värmesystemsjunkies som jag :p). Högtemperatursystem är alltså de som har mer än 55 grader när det är som kallast.

Med el eller ett "brinnande" uppvärmningssystem (olja,pellets, ved etc) så spelar framledningstempen egentligen ingen roll, eftersom det kostar lika mycket att producera värmen oavsett. Men om värmen skall produceras med värmepump så sjunker effektiviteten (COP) ju högre temperatur som pumpen måste framställa. Dvs. på sommaren kanske det kostar 1 kr att producera 5kWh medan på vintern får du bara 2 kWh för samma peng. Generellt kan man säga att hus med lågtempsystem är lämpade för värmepump, men riktigt så enkelt är det inte heller. Man kan alltså säga att det handlar om en balans mellan radiatorerna och uppvärmningskällan. Man kan sänka framledningstemperauren genom att låta installera fler radiatorer, men 55 grader är alltså ingen absolut gräns; det finns bergvärmepumpar kan idag producera 65 gradigt vatten, låt vara med låg effektivitet men det ska då ställas mot kostnaden att byta eller montera fler radiatorer.

Vid DUT har ert hus ett maximalt effektbehov som det på något sätt måste tillgodoses med för att ni skall ha önskad inomhustemperatur. Vilken effekt en värmepump kan leverera kan enkelt sägas bero på temperaturskillnanden mellan där den hämtar sin värme (luft eller berg) och den temperaturen som den skall producera. Ju större skilland - ju lägre effekt. Här har du också förklaringen till varför luft/vattenpumpar måste ha eltillskott tidigare än bergvärmepumpar. En bergvärmepump lämnar samma effekt oavsett utomhustemperatur eftersom berget håller samma temperatur året om(i princip - det blir lite kallare under slutet av värmesäsongen). Ett exempel: En NIBE luftvatten på 8kw lämnar när det är -20 grader ute 4,1 kw och har ett COP på 1,8. Motsvarande bergvärmepump lämnar 6,9 med COP 3,5. Om huset behöver 8 kw för att hålla sig varmt i detta exempel så innebär det att i fallet luft/vatten så måste direktel motsvarande 3,9 kW tillföras och i fallet bergvärme behöver 1,1 kW tillföras. Med ett elpris på 1,5 kr/kWh som inte är ovanligt när det blir kallt ute så innebär det att ett dygn med uppvärmningen med luft/vatten kostar 223 kr. Bergvärmen kostar 112 kr.

Med tanke på att vi mest troligt kommer få betydligt dyrare elpris framöver så är det fler och fler som rekomenderar (mig inkluderat) att dimensionera sin värmeanläggning så att man inte skall behöva använda direktverkande el alls när det blir som kallast. Installationskostnaden blir högre men i det långa loppet så blir det högst sannolikt en bättre affär.

Bergvärmen är dock dyrare att installera än luft/vatten, dock innebär ROT-avdraget att det idag normalt är en bättre affär att installera bergvärme än luft/vatten på grund av de lägre driftskostnader. Har du dessutom möjlighet till markvärme och slipper borra så är än bättre.

Vad ni ska välja är en balans mellan kostnader och komfort. När man vet att det inte kostar skjortan att fylla det stora bubbelbadet när det är -20 ute gör att man kan unna sig den lyxen lite oftare till exempel. Till syvende och sist så handlar det ju komfort. Ert val är inte självskrivet eftersom ni har en så pass låg förbrukning och framtiden är oviss.

Ett alternativ kanske kan vara att ni tar tag i värmesystemet den dag ni bygger ut?
 
H
Läs inlägg #10.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.