Har nyligen köpt hus men har inte flyttat in än, blir till helgen. Upptäckte till vår förvåning en otäck, stickande, frän lukt från diskbänkskåpet efter att jag plockat bort gamla fryspåsar med isolerull i. Dessa täckte ett hål som går i botten längs med diskbänkskåpet mot bakväggen i skåpet, alltså hål på själva skåpsgolvet. När dessa 6 fryspåsar togs bort vällde det ut lukt som inte går att beskriva. Ibland luktar det spånskiva, fränt, unket men ändå inte.

Säljaren har inte upplevt ngn lukt. Snickare sågade upp skåpsgolvet, tog bort stor bit av spånskiva, cellplast så att platta med plastfolie blottades. Det är ju hål i plasten vid röret till avloppet, sannolikt kommer lukten från plattan. Lukten har blivit avservärt mindre men frågan är hur går vi vidare. Ska detta hävdas som dolt fel?

Besiktning genomfördes, byggt platta på mark med överliggande isolering, plastfolie, cellplast, spånskica, golv (inga uppreglade golv) = riskkonstruktion men besiktningmannen ansåg inte att fuktutredning behövde göras.

Vilka krav kan vi ställa på säljaren? Hur går man tillväga när man ska hävda dolt fel, ev. ersättning? Behöver jurist anlitas, ska mäklare, besiktningsmannen som gjorde besiktningen kontaktas?

Tacksam för hjälp!
 
  • Gilla
PJ78
  • Laddar…
Glömde nämna att försäkringsbolaget är kontaktat, de skickade en snickare för att kolla upp det. Men de kan inte säga vad som orsakar lukten, kan man kräva att ytterligare undersökningar ska göras?

Tacksam för hjälp!
 
O
Dolt fel tror jag absolut inte att det är... om det räckte med att ta bort några ner stuckna påsar. Då hade du upptäckt lukten vid den normala undersökningen.


Det måste gå inflation i ordet dolt fel...... Så fort nånting inte är som det ska så tror folk att det är ett dolt fel...
 
På beskrivningen så låter det lite som lukten från fuktskadad tryckimpregnerad syll. Jag har hört folk beskriva den lukten i liknande termer, har själv aldrig provsniffat.

Under en period på 70- talet, kanske även 80 talet var det populärt att gjuta in syllen i betongen i bottenplattan. För att kompensera att man då inte kunde fuktspärra mellan betong och trä, så användes tryckimprengerat trä till syllen. Man trodde att då gör det inget att den blir blöt.

Det har då visat sig att tryckimprengerat som utsätts för fukt under lång tid börjar lukta. Antar att det är någon form av nedbrytning trots impregneringen.

I det här fallet så verkar ju det upptagna hålet ligga nära en vägg, där skulle det kunna finnas en fuktskadad syll.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.