Hej

Vi bor i ett ca 150 kvm stort/ litet (!?) enplanshus som vi byggde för 6 år sedan (Lösvirkeshus -HM-hus). Vi funderar nu på att bygga nytt hus, då vi vill ha större och lite annan stil (New England stil). Nuvarande hus är rektangelformat med en utbyggnad fram och bak, där det är högt till tak. Saken är att vi trivs så bra i vårt område, och vår nu 1 åriga dotter kommer att kunna få många vänner här, och ha nära till skola/vänner/fritidsintressen mm. Det slog mig lite att man kanske skulle bygga på en våning på vårt nuvarande hus, samt ändra lite på utseendet genom att ex byta till liggande träpanel på huset istället för nuvarande panel. Detta istället för att bygga nytt.

När man tittar på tomtpriserna i de områden som vi kan tänka oss att kanske flytta till, så ligger de på runt ca 1300 000 - 1500 000. Bygger vi nytt så vill vi bygga ca 250-300 kvm (i alla fall 250 kvm). Så ett nybygge kommer bli dyrt. Tänker att det kanske blir mycket billigare att bygga på en våning och göra lite fasadändringar (panel & fönsterfoder ändringar mm) än att bygga nytt?! Då får vi ett 300 kvm stort hus billigare. Vi köpte vår tomt billigt (300 000 kr inkl VA)


I vårt fall så skulle ett taklyft innebära att det blir ett 1 1/2 eller 2 våningshus (beroende på byggregler) på ca 150 kvm.

Någon som har erfarenhet? Är jag helt ute och cyklar när jag tänker att det blir billigare att bygga på vårt nuvarande hus? (Tänker att vi istället för att lägga x pengar på tomten, lägger det på huset. För om vi köper den dyrare tomten så skall det ju på ett dyrare hus också. Även om vi bygger exakt samma hus som i dag blir det dyrare)

Någon som vet på ett ungefär vad ett taklyft kostar? (Jag vill ha mer "arkitektritat" - dvs det skall se ut som om det "nya" huset alltid varit ett 1 1/2 eller 2 vånings hus - och inte att man satt på en "extra" låda på toppen.


Hoppas på att höra era funderingar.
 
Ett taklyft är ju som en utbyggnad fast uppåt, så kostnaden är ju inte mindre än att du slipper grundarbete, + du måste göra om fasaden på undervåningen.
Jag byggde ca 100m2 uppåt, anlitade arkitekter och konstruerade själv. Sedan byggde jag i princip allt själv och landade på en kostnad runt 800.000 (det blev mer då jag gjorde om undervåningen också samtidigt). Då hade jag rätt mycket erfarenhet hur det går till, men det var grymt mycket att tänka på.

Att tänka på enligt min mening;
1) Kolla så att det är ok men en våning till och att grannarna köper det.
2) Låt en arkitekt fixa planlösning och utseende, tekniskt sett finns det mycket möjligheter med material som limträ, kertubalkar m.m. Tag även in en kostruktör om ni inte fixar det själva. Fundera kring el och nätverk.
3) Funderara på hur ni skall bo under tiden, jag bodde kvar och slapp kostnaden för dubbelt boende
4) Skall ni driva projektet själva eller leja ut? Det är inget litet projekt att bygga uppåt, i princip är det som ett nybygge,
5) Altaner, uteplatser m.m kommer säkert att få tas bort om man vill ha ett nytt enhetligt utseende.

Prata först med en arkitekt och se om det är möjligt eller om det bara blir en massa kompromisser.
 
Redigerat:
Om ni vill flytta i ungefär ert område så lär ni väl få ungefär lika mkt pengar för er tomt som den ni köper - eller ?

10-20kkr brukar man räkna på ett nybygge, och ungefär detsamma för utbyggnad - så 150 kvm borde gå på ca 1.5 - 3 mkr...
Det är om ni lejer det. Bygger man själv kan man förstås räkna ned en del...

/K
 
Jag skulle bygga nytt! Gör en värdering på ert nuvarande hus och se vad man kan få. Om du lägger på en våning kommer den att vara tipptopp och undervåningen sådär. Sen tror jag det blir svårt att få det att hänga ihop ariktekturmässigt.

Tror det blir mer komplext och dyrt att göra taklyft istället för att bygga det hus ni verkligen vill ha. Vi har byggt 3 hus på raken(2,5 år) och har gått från 138 till 220 m2 med ungefär samma kostnad nu som för hus 1.

Lycka till!
 
Det borde rimligtvis vara billigare att bygga ett hus i två våningar på en gång än att först bygga ett envåningshus och sen bygga på en våning. Så om ni bara kan få igen de pengar ni lagt ut på bygget borde det vara mer ekonomiskt att sälja och bygga nytt. Saken blir förstås en annan om ni har svårt att hitta en lämplig tomt att bygga på.

Kostnaden beror förstås på detaljer i utförandet och hur mycket du gör själv. Man brukar prata om 10-20 tusen per kvadratmeter för nybyggen. En ny våning kanske blir lite billigare, men inte mycket. Tidigare i denna tråd rapporterar ju pbengtsson att hans taklyft kostade 8000 per kvadrat trots att han gjorde allt själv.

Taklyft har diskuterats flera gånger tidigare i detta forum så om du söker på taklyft hittar du mer information.
 
det finns ju företag som specialiserat sig på den typen av tillbyggnader och erbjuder prefab iaf i sthlmsområdet, tex www.byggatill.se, de borde kunna ge lite vägledning. Men det är nog vettigast att bygga till huset i befintlig stil och inte behöva lägga ett antal hundra tusen på att få ett 6 år gammalt hus att få ett nytt utseende med ny fasad och nya fönster och dörrar mm.
 
Var med som elektriker på ett taklyft av en gammal kåk. Det hade blivit billigare att byggt nytt från grunden kan jag säga. Men då renoverades ju hela huset också..
 
Hej

Tack för era kloka svar! Ja, det får bli ett nytt husnygge om några år. Då skall vi verkligen ha stött & blött utseende och planlösning så vi blir riktigt nöjda. Har beslutat oss för att tapetsera om och fixa och köpa en del nya möbler här hemma nu, och bygga nytt om ett par år när vi finner rätt tomt.

Mvh Jessica
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.