Hej på er!
Vi tänkte åtgärda radon nivån som för närvarande ligger på ca 400 Bq i vårt stenhus på 68kvm + 68kvm källare. Vi har fått en offert enligt följande:
Värmeväxlare: Aggregat Systemair VR400DC(lågenergifläktar) placeras på vinden. Tilluft dras till sovrum, vardagsrum och vistelserum. Frånluft dras från kök, WC, badrum, tvättstuga och biutrymmen. Kanaler på vind isoleras med 100mm byggmatta. Eldragning och håltagning ingår. Luftflöden injusteras för en maximal sänkning av radongashalten. Inbyggnad av synliga rör ingår ej.
Pris för detta (inkl moms): 104*000,00 kr(varav arbete ca 52*000,00 kr)
Vi tyckte detta kändes lite väl dyrt men är helt okunniga och undrar därför om någon vänlig själ här skulle vilja hjälpa oss? Är det en rimlig offert? Arbetet påstod han skulle ta ca 1 vecka, 52 000 känns därför väldigt dyrt?
Tacksam för alla synpunkter!
 
Tack för svaret.
Problemet är att det verkar vara ont om firmor som håller på med radon runt Skövde trakten där vi bor. Nu funderar vi på om en vanlig ventilationsfirma skulle kunna göra jobbet? Med tanke på att det är just en ventilations åtgärd? Eller måste det vara en firma med radon kompetens? Vi är själva helt okunniga men försöker givetvis se över alternativen.. Någon som vet?
 
Ja, en ventilations firma kan göra jobbet. Det bör/skall vara en ventilationsfirma.

Är det bara ett våningsplan?
d.v.s. all ventilation på vinden?
ingen ventilation i källaren?
Kommer radonet från marken eller material i huset?

Det var väl uppe till diskution i en tråd att roterandeväxlare inte va bra för att få ner radon, det kan följa med in igen. Men slutsatsen var nog att det går bra, det är så lite som eventuellt följer med tillbaka. Fanns också någon som fått ner radon halten, som hade installerat roterande.
 
Tack för svaret. Då kan vi höra även med de firmorna och be om offerter.

Som det ser ut nu har vi självdrag. Vi ska dra ventilation även till källaren där vi har badrum och tvättstuga mm. Vi har radon från husets väggar (blåbetong) samt mark. Men vi chansar på att värdena går ner om vi börjar med ventilation, annars får vi även gräva ner pump...

Hum.. intressant, vill ju gärna att det hjälper...
 
Angående våningsplan/källare så frågade jag för att det är enklast att bara dra på vinden (enplans). Rör ner till källaren och i källaren kan ju bli lite trixit och ta tid. Kanske måste en betongborrare anlitas, bara där rinner några tusenlappar iväg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.