Vi har fått vårt bud på ett hus accepterat och kommit överrens om vilka vilkor som gäller. Nu vill säljaren slippa undan energideklarationen. Vare sig göra den eller betala. Fullt genomförbart enligt mäklaren, händer inget nu, men kanske om 4-5 år.
Frågan är om vi kan stå till svars för detta på något vis?
Hade helst ringt kommunen eller någon myndighet som kan svara på detta, men de jobbar ju inte helger... :)
För min del är jag inget stort fan av dessa deklarationer, men man vill ju inte ha det surt efter några år...
 
Dessa energideklarationer är ofta rätt meningslösa då de sällans tas på allvar men det är ju ett lagkrav så kommunen kan komma och kräva dig på en sådan. Men det är väl en kostnad på några tusen att få den gjord så det är väl den kostnaden du får räkna med att ta själv om du vill vara säker på att inte få strul i framtiden.
 
Jo, det är väl nså man får göra... Men, vi lutar åt att låta det bero och se vad som händer...
 
Står det inget i köpeavtalet om att du står för HANS energi deklaration, kan du lugn göra den sen och skicka fakturan till honom! Betalar han inte, blir det Fogden! Det är lagen som styr det!
 
Ägaren är mycket sjuk och det är hans döttrar som sköter allt. Det är just den biten med att vi har rätt att fakturera dem som de vill ha bort.
Sen har till saken att det kommit in fler bud och säljaren vill skriva papper så snabbt som möjligt och det känns som att de väljer dem som går med på deras krav. Så sett kan vi mycket väl beskosta det hela själva, men slipper man lägga de tusenlapparna finns det ju roligare saker att göra för de pengarna.. ;-)
 
Får man överhuvudtaget förhandla bort den på detta vis? Är det inte att bryta mot lagen?
 
Just nu kollar man inte inte det så nog. Som köpare har du bara undersöknings plikt. Ingen energideklarations plikt!
 
Så om det blir problem i framtiden, går det på säljaren? kan man ju tycka...
 
Tjodjuret skrev:
Får man överhuvudtaget förhandla bort den på detta vis? Är det inte att bryta mot lagen?
Nej normalt får man inte förhandla bort lagkrav, möjligen kan man låta köparen stå för kostnaden enl kontraktet fast det är tveksamt utifrån lagstiftningen.
 
I en sån här situation hade det varit bra att ha en mäklare man kan lita på...
 
Vi ska köpa det, oavsett om deklarationen blir gjord eller inte. Ville bara höra om någon råkat ut för problem om man inte gjort det.
Har nu pratat med en energirådgivare som förklarat att det enda som kan hända är att vi får bekosta den själv om myndigheten kräver den. Var mest orolig för det skulle bli problem på nåt vis, vet ju hur myndigheter kan vara.... ;-)

Tackar de som kommit med sina svar!!
 
Nanny Fine
Ett sent svar, men ändå: Det händer inget om man skiter i energideklarationen. Lagern är inte förenad med straffskala, utan det enda man som säljare kan råka ut för är att köparen gör den på säljarens bekostnad. Om jag är rätt informerad så kan man inte avtala bort detta. Men ni som köpare kan givetvis strunta i att göra den (ni har ju annars 6 månader på er, räknat från tillträdesdagen..). Fortfarande händer ingenting. Vad det i praktiken innebär för er är att om ni säljer huset inom de närmsta 10 åren så har ni valt bort en energideklaration ni kanske kunde använt o måste i så fall själva göra en....
 
Enligt mäklaren kan man avtala bort den, men man kan inte lita riktigt på den mäklaren... Men, vi kör på ändå, har fått bra pris så de tusenlapparna kan jag ta... ;-)
 
Milkshaken
Hoppas att huset är besiktat iaf.... Det är det allra viktigaste. Låter som lite stressfejk i det där du beskriver faktiskt. Ni har väl visat er riktigt intresserade och då försöker dom kanske med en hel del...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.