Har precis köpt en gård i Skåne. Boningshuset är byggt på 1890-talet och ytterväggarna är endast enstensteglade. Det har inte bott någon i huset sen 1972, och det har aldrig gjorts några större renoveringar. Allt är original.
Vi kommer primärt att använda huset under somrarna, men kommer att installera någon form av värmesystem så att vi kan vara där under helger på vinterhalvåret. Vi har nu hört att vi kommer att få problem med immiga (englas)rutor och fukt när vi värmer upp huset vintertid, då ytterväggarna endast är enkelteglade.
Hur skulle ni göra? Tips och råd emottages tacksamt!

/Johan & Anna
 
Verkar vara problem med ventilationen i kåken. Fuktig luft som inte ventileras ut, så mitt tips är att kolla upp den. Men sen om ni ska sänka värmekostnader under vintertid så bör det ju tillägs isoleras men också som tidigare sagt kolla upp ventilationen.
 
Redigerat:
Vi har inte upplevt några problem med ventilation. Vi snackade deock med en byggare och han sa att det skulle imma igen fullständigt om man började värma kåken på vintern och inte isolerade ytterväggarna. Vi vill veta hur man bäst och mest varsamt isolerar väggarna.
 
Jag har ett liknande hus på Gotland. Tunna murade väggar och enkelglas. Är era fönster gjorda för lösa innerbågar? Se till att få sådana tillverkade. Jag hittade en snickare som tillverkade nya för 800:- styck. 11 st ca 60x140 med gammalt glas gick det på ca 12 000:- Vad har ni för isolering i taket? Innertaket har ofta samma yta som ytterväggarna (netto alltså minus fönster o dörrar). Är taket oisolerat finns där lika mycket att hämta som att isolera väggarna. Dessutom enklare säkrare och billigare.

Nu har jag ju inte svarat på er fråga. Egentligen. Och det var medvetet. Att isolera ytterväggarna är aldrig en lätt sak. Stora ingrepp på huset om det görs invändigt. Dessutom kan man bygga in en hel del problem. Jag har funderat på att isolera mina ytterväggar invändigt i fyra år. Glad att jag inte gjorde det. Sommarens regn visade att ett fönster läckte in. Nu såg jag det direkt, men med isolering på väggen hade jag inte märkt det på bra länge. Mitt hus är putsat och putsen är dålig. Därför kommer jag att lägga på 50 mm mineralull när fasaden renoveras. Det ger mig mer än en halvering av värmeförlusterna genom väggen. Men det kostar, ca 1200:- - 1500:- + moms per kvadratmeter bruttoväggyta.

Att värma ett hus likt ert (mitt) med el kommer att kosta skjortan. Installera en värmepump kanske? det har jag gjort.
Har ni något att elda i? Jag har lagt drygt 100 000:- på att få mina tre eldstäder i eldningsbart skick. En köksspis och två kakelugnar gör att jag kan ta bort byggfläkten på 5000W fast då går värmepumpen på max. Och strumporna behåller man på.
 
Tack för gediget svar.
Jag har varit i kontakt med med länsombudet för byggnadsvård.se, och han avrådde ifrån tilläggsisolering med främmande material. Han rekommenderade innerfönster vintertid samt isolering av tak och bjälklager. Och att man bara putsade utterväggarna på insidan.
Tror det blir den lösningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.