Hej, jag tänkte installera en kamininsats kopplad till centralvärmesystemet. Har hittat denna i Lettland http://www.termomax.lv/catalog/product/view/id/34/category/54/ för ca. 5600 SEK. Men sedan det där med miljögodkännande av Boverket, har väl inte lagligt stöd med CE märkning? Så här skriver Nordic heating på sin hemsida (och jag tror dom har rätt!);
Numera har även det som bestämts inom EU mycket stor betydelse, t.ex. kan inte svensk lag stå i strid med EU lag. Om t.ex en eldstad eller skorsten är CE-märkt och då fått en egenskapsdeklaration går det inte för en svensk myndighet att hindra installation och drift av utrustningen. Sverige kan dock säga att vi ställer lägre krav på en utrustning än EU och därmed godkänna utrustning som inte är CE-märkt, därav att det kan finnas så kallade typgodkända utrustningar. De klarar kanske inte EU krav men vi i Sverige anser att de är tillräckligt bra för att kunna få användas. Det har förekommit att CE-märkning skett men att Boverket som tillsynsmyndighet vill hindra en produkt att installeras och brukas , detta har dock inte Boverket kunnat göra genom att inte svensk lag och då inte heller författningar kan stå över det EU genom sina organ fastställt.
Någon som har egen erfarenhet, vad säger sotarn?
 
Inga problem med vår sotare iallfall, han ville bara se CE märkningen. Men har förstått att sotare kan tycka annorlunda trots att de inte har något lagligt stöd. Är tyvärr de som skriver under att du får använda den.
 
Tror inte heller att det blir några problem. Intressanta produkter. Hör gärna av dig om hur det gick med beställning, betalning och fraktkostnad. Givetvis också om hur kvalitén verkar.
 
Hej, jag har nog fastnat för en ännu bättre och större; http://www.edilkamin.com/hu/termocamini/termocamino_idro_50.aspx den har max effekt 21kw och 78% verkningsgrad, klädd med keramikplattor inne i brännkammare och därmed skulle den säkert vara miljögodkänd om den hade provats, nu CE märkt. Jag har fått pris, 19875 Estniska kroon, det gör ca. 12557 SEK hos http://www.kaminakeskus.ee/?lang=en. Motsvarande insatskamin här hemma kostar minst 30 000! Så det blir bil och släpkärra till Estland i September, jag håller också på med anbudsförfrågan på en måttbeställd innertrappa i furu, där finns än mer pengar att spara in!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.