Har skrivit kontrakt samt betalat handpenning på ett hus där säljaren är ett dödsbo, nu till det spännade, banken hörde nämligen av sig och talade om att slutbetalningen ej skulle bli på bestämt datum = vår tillträdes dag, detta då boupptäckningen för dödsboet ej är klar. Mäklaren har inte nämt något om detta, det står inte heller i kontraktet. Anser helt klart att mäklaren har tabbat sig rejält. Nån som vet hur pass snabbt det går att fixa en boupptäckning? Varje minut efter vår tillträdesdag borde vara ett avtals brott, har man rätt till ersättning vid dröjsmål, hur länge ska man vänta och vad är i så fall rimligt? Vem har ansvaret för fastigheten efter kontraktets tillträdes dag? Har jag missat nått annat viktigt att tänka på?

Har ännu ej hört något från mäklaren, men tänkte prata med honom i morgon.
 
Nanny Fine
Jo, det låtere onekligen som om din mäklare har missat detta. Borde stått i kontraktet nåt i stil med "tillträde xxx eller den senare dag då boupptecknigen är registrerad"..... Prata med din mäklare. Eventuellt skadestånd beror ju på vad det står i ditt kontrakt. Du måste troligen kunna bevisa att du lidit ekonomisk skada av dröjsmålet om du ska kunna få något skadestånd. Annars får du väl rätt i sak, men inget mer....
 
Nanny Fine
Förresten, säljaren har ansvaret till tillträdesdagen, oavsett vilket datum det blir av......
 
Enkelt utryckt så har mäklaren sålt ett hus som inte ägs av den påstådde säljaren.

En boupteckning kan ta lång tid, framförallt om det skulle visa sig finnas en tvist bland arvingarna (känner till ett fall där köparen fick vänta 6 år på tillträde, pga en tvist mellan de säljande arvingarna). Mest troligt är nog att mäklaren hade räknat med att boupteckningen skulle varit klar, men att den blivit någon eller några veckor försenad.

Du har rätt till ersättning för faktiska extrakostnader, det kan handla om magasinering av möbler, hotell osv.

En intressant frågeställning är om ert avtal överhuvudtaget är giltigt. Avtalet är ju inte påskrivet av den faktiske ägaren. I så fall har du ev. inte rätt till ersättning överhuvudtaget (dock borde du i så fall kunna klämma mäklaren ordentligt).
 
Det verkar som det hela ordnar sig, men precis som hempularen säger så är ju avtalet tvivelaktigt då mäklaren har upprättat ett kontrakt åt en säljare som inte i juridisk mening är ägare till fastigheten, frågan är om inte detta är på gränsen till kriminellt, då det även är en hand penning inblandad. Man kan tycka att en mäklare med många år i branchen faktiskt ska känna till reglerna. Man anlitar ju faktiskt en mäklare för att slippa denna typ av problem. Jag har inga fördommar mot mäklare, allt negativt man har hört om dom stämmer ju. detta är bara en i raden av alla dummheter mäklare ställt till med.
 
Det är aldrig fel att ta utdrag ur fastuighetsregistretpå fastigheten man köper.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.