Tänkte kolla om någon vet vad som gäller här. Ska bygga ett plank som är 180 cm högt. Är det ok om plintarna sticker upp ca 5 cm från marken, samt göra ett plank som är 180 cm. Dvs att planket kommer vara 185 cm från marken?

Mycket tacksam för svar!
 
Nej, det känns fel. Då kunde du ju göra plintarna 50 cm höga, med buskar som täcker glipan, och staketet 230 cm från marken.

(Och 180 cm får du bara bygga nära huset. Är det intill 3,6 m från husväggen?)
 
Tackar för svaret! Nej, planket ligger ca 10 m från husväggen
 
O
Behöver man inte bygglov för sånt plank?
 
Lustigt. Pratade med grannen igår angående exakt samma sak.
Plank max 180cm ska vara ok om det är 4,5m till gränsen.
Eller vid gränsen till grannen om grannen godkänner detta.
Detta gäller i Vallentuna om vi förstått rätt.

Funderar också på glipan under planket. Hur mäter man om grannens tomt är lägre än vår?
 
Hemmakatten
Just i Vallentuna har jag en vän som satte upp plank mellan sig och grannen. Båda var nöjda. Dock klagade någon sur granne och min vän fick ett brev om att hon var tvungen att ta ned planket, söka bygglov och sedan sätta upp det igen. Att få bygglov i efterhand utan att ta ned planket var det inte tal om. Turligt nog så var planket byggt i sektioner och gick ganska lätt att ta ner. Bygglovet tog 4 månader att få.
 
180cm är maxhöjd utan bygglov. Så står det i Vallentuna Kommuns hemsida iallafall om kriterierna som jag skrev uppfylls.
Bygglov på 4 mån är galet men sant, har själv fått uppleva detta.

Man kan även bygga plank med genomskinnlighet (viss procentsats) mellan brädorna. Då kallas det för staket och då kan man bygga hur man vill (tror jag?)
 
Hemmakatten
180cm maxhöjd UTAN bygglov gäller enbart om planket byggs I ANSLUTNING TILL bostadshuset. Texten nedan är kopierad från Vallentunas hemsida.

"Med mur eller plank anordna skyddade uteplatser inom 3,6 meter från bostadshuset, om muren eller planket inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter."

De grannar som berörs kan medge att planket (det bygglovsfria som byggs i anslutning till bostadshuset) placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter och då krävs inte heller bygglov.

För plank på andra ställen och i andra höjder krävs bygglov.
 
Redigerat:
Du får lära klart hela stycket Katten....längre ner på samma sida har du bla:

"De grannar som berörs kan medge att mur/plank, skärmtak och friggebodar placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter och då krävs inte heller bygglov"

Eller har jag missförstått det hela?
 
Hemmakatten
Den text du citerar är tagen från det avsnitt som heter "Bygglov behövs inte för att:"

Det man räknar upp som inte kräverbygglov är bl.a. friggebodar, skärmtak, murar och plank under förutsättning att vissa kriterier uppfylls som t.ex. maxyta, maxhöjd. Man säger också att murar och plank samt skärmtak måste byggas i anslutning till bostadshuset för att vara bygglovsfria.

Är det så att ett plank som byggs i anslutning till bostadshuset, max 3,6 meter ut, kommer att hamna närmre än 4,5 meter krävs grannens tillstånd. Det är BARA under dessa förutsättningar som bygglov inte behövs.

Vill du och grannen bygga ett plank mellan era tomter behövs bygglov.
 
Från 8 kap. 4 § PBL framgår, bland annat, att
För en- och tvåbostadshus och till dem hörande fristående uthus, garage och andra mindre byggnader (komplementbyggnader) krävs, trots bestämmelserna i 1 och 2 §§, inte bygglov för att
1. med mur eller plank anordna skyddade uteplatser inom 3,6 meter från bostadshuset, om muren eller planket inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter,

En åtgärd som avses i 1-3 får vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det.
Första stycket 3 gäller inte om kommunen enligt 6 § första stycket 1 a har bestämt att åtgärderna kräver bygglov. Lag (2007:1303).

Det absolut sista handlar om detlajplan/områdesbestämmelser.
 
Dirpens> Hänger inte riktigt med. Får vi bygga plank eller inte?
Vallentuna Kommun har svarat med att dom ska kolla upp det. Inget rakt svar konstigt nog.
 
Varför var det konstigt? Den du snackade med vet inte/skall inte veta allt. Vad h*n skall veta är hur h*n skall hitta svaret.
I Boverkets broschyr står att du inte får bygga planket utan bygglov om det är mer än 3,6 m från huset, inte ens om grannen godkänner.
 
Hemmakatten
Det dispens skriver är likadant som det jag skrev, men h*n har kopierat in lagtexten i PBL (Plan- och ByggnadsLagen). Dvs. bygglov krävs inte om förutsättningarna i lagen uppfylls.

I ditt fall, chrleh, förstår jag inte riktigt hur du vill sätta ett plank. Är det nära bostadshuset och är planket max 3,6 meter ut från huset? I så fall behövs inget bygglov (annat än kanske grannens medgivande om det hamnar nära gränsen). Men skall du sätta upp en längre sträcka plank eller på annan plats så behöver du bygglov.

Ett undantag kan finnas. Om du tittar i detaljplanen för det område där ditt hus ligger, så KAN det finnas angivet att plank får uppföras mellan tomterna utan att bygglov krävs. Det förekommer ibland i områden med radhus där man angett att det tex på framsidan vid ytterdörren är tillåtet att sätta upp plank en viss längd som insynsskydd.

Detlajplanen hittar du på vallentuna kommuns hemsida:
http://vallentuna.se/sv/invanare/bo-och-bygga/bygga/detaljplaner/gallande-detaljplaner/

Glöm inte att studera både Planritningen och Plantexten noggrant. Båda dessa dokument är varsin del av detaljplanen.

kommunens tjänsteman ville kanske titta på detaljplanen och på din fastighetskarta innan de ger dig besked.
 
sen kan man också försöka kringå det hela, genom att byta ut planket mot ett staket. Om man tänker sig ett heltäckande plank, bestående av t ex 75mm breda brädor, tar man bort varannan bräda, så är det ett staket, således bygglovsbefriat. Det möter heller inget hinder, för det bygglovspliktiga planket på 180 cm, att låta stolparna gå upp ytterligare en halv meter, och däruppe ha en överliggare. Men bäst är, att alltid ta ett snack med kommunen, när man ämnar tangera gränserna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.