Vi håller just på att renovera ett badrum i ett hus från 50-talet. Huset ligger på en cementplatta.
Det finns ett utrymme med endast en dusch och en tvättmaskin i som vi skulle göra om lite. Sätta dit nya duschdörrar, två handfat och då tvättmaskin.
På både vägg och golv sitter det plastmatta. Vi vill sätta kakel och klinker istället.

Hur går man då tillväga när det gäller alla skikt som ska finnas i våtutrymmen?
Idag åkte vi till fackhandel och köpte våtrumsskivor, våtrumsspakel, primer, kakelfix, kakel, och diverse andra små grejer.
Tanken är alltså att behålla den gamla plastmattan som sitter som berg och går ej att rubba, skruva på den de nya våtrumsskivor, spackla igen skarven med spakel och sådan där tejp, rolla på med primer, på med kakelfix och kakel.
Har vi tänkt rätt?
Killen i affären pekade på någon sorts grön duk och annat klet som också ska dit någonstans mellan lagren. Vad pratade han om? Svinndyrt var det

Är det nödvändigt?
Jag menar, vi har redan en tättskick i form av en plastmatta, våtrumsskivor, primer, fix och kakel.

Vilka lager ska det sitta i ett våtrum? Killen sade att det räcker med att sätta våtrumsskivor i duschhörnet och på golvet. Stämmer det?
 
Om du nu ska ha kvar våtrumsmattan(vilket inte överensstämmer med reglerna) så ska du inte punktera det med massa skivor med div skruvhål och dylikt. Förr var det godkänt att sätta kakel & klinker direkt på våtrumsmatta men det finns trådar om detta, tror det pekade åt riktig rengöring med t-röd eller liknande och sen lätt sandpappring och vanligt kakelfix och sätta kaklet direkt på mattan.
Annars fungerar kanske kakellim istället.

OM man ska göra det enligt reglerna så ska ju mattan bort, plattan flytspacklas för fall(om det inte redan finns), bygga på väggarna med våtrumsskivorna alt putsa väggarna om även de är av betong och fuktspärra på det.
Ungefär så, lite krångligare och dyrare men ett badrum ska man ändå förhoppningsvis ha i 20-30 år så lika bra att slänga ut några tusen till för att få det bra.
 
Ett tips är att inte åka iväg och köpa grejer INNAN man läst in sig på vad som gäller.
Inte heller lyssna ett smack på vad de på byggvaruhuset säger, 95% av dem har ingen aning vilka regler som gäller, hade de det hade de jobbat som byggare istället.
 
Hubbe2 skrev:
Ett tips är att inte åka iväg och köpa grejer INNAN man läst in sig på vad som gäller.
Inte heller lyssna ett smack på vad de på byggvaruhuset säger, 95% av dem har ingen aning vilka regler som gäller, hade de det hade de jobbat som byggare istället.
Måste bara stryka under på detta! Jäklar med tips man kan få på byggvaruhuset som sen visar sig vara totalt uppåt väggarna när man pratar med en branchkunnig!
 
Det finns en maskin att hyra som skalar av plastmattan även om den sitter som berget, kolla med närmsta maskinuthyrare.
 
Fast nu ska man ju åter igen ha plastmatta både på golv och vägg(enligt gvk) för att det ska vara godkännt. Problemet med tätskiktet var ju att det var rent för många hemmafixare som inte gjorde rätt vilket nu bidrar till fuktskador(om det inte görs rätt). Fackmannamässigt utfört arbete betyder just att det är utfört av en fackman, iaf när det gäller en försäkringsfråga. Det jag menar är; Ta reda på vad som verkligen gäller då reglerna för detta hela tiden ändras. GVK är ett bra tips.;)
 
Tack så mycket för alla svar. Nu är plastmattan ett minne blott :)
 
Har sett alldeles för många icke fackmannamässiga jobb som utförts av fackmän... Hur vet du att det var hemmafixarna som inte kunde göra rätt med tätskikt?..
 
bigsnucke skrev:
Har sett alldeles för många icke fackmannamässiga jobb som utförts av fackmän... Hur vet du att det var hemmafixarna som inte kunde göra rätt med tätskikt?..
Vild gissning:rolleyes:. Lärlingsbok/yrkesbevis?, är tex ca fyra års lärotid för golvläggare, detsamma för kakelsättare eller murare. Håller med om att många badrum blir dåligt gjorda men det finns också många "hemmafixare" och oseriösa som tagit sig in i branchen, men då är de ju heller inga fackmän. Ett problem inom branchen men de flesta som gjort sina läroår är skickliga hantverkare och kan ofta sin sak. Inte min mening att hoppa på "hemmafixarna", det är vi ju alla ibland. Jag försöker ju hjälpa ungarna med läxorna ibland men kan ju inte kalla mig för lärare för det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.