Hejsan :)

Jag och min sambo har nyligen köpt hus och nu har vi påbörjat renoveringen på övre plan i våran villa byggd 1924. I ett av sovrummen fanns det en "låda" som var byggd över murstocken. Denna låda rev vi ner och upptäckte då att putsen delvis var bortknackad. Utan att tänka oss för destomer knackade vi bort restrerande puts för att ta farm teglet då det enligt oss är snyggt. Fint blev det men när min sambo var upp på taket igår och tittade ner i skorstenen såg han ljuset strimma in genom springorna/murbruker.

Nu har vi googlat och inte hittat något och framknackade skorstenar och tror att det var dumt (idiotvarning) av oss att ta bort putsen men nu var ju putsen till stora delar redan borta.

Vi vill gärna intsallera en kamni någongång alternativt en kakelugn. Hur bevarar/förbereder vi skorstenen som bäst för detta? Och vad gör vi med den framknackade delen, kommer det att bli kallt i vinter på grund av kylan som kan leta sig in genom skorstenen?


Mvh Carina!
 
H
Återställ skadan så fort som möjligt om du ska använda skorstenen. Peta bort löst sittande bruk i fogarna och fyll fogarna ända in med hydrauliskt kalkbruk. Fukta först så fäster det bättre. Putsa sedan de bitar där putsen är borta med hydrauliskt kalkbruk.
Om det går att elda avgör sotarn efter en provtryckning som kostar omkr. 1800.
Troligen läcker det på flera ställen.

Har du inget pannrum så att du ska elda för värmen så glöm smutsiga, hälsovådliga och miljöskadliga kaminer. Vi lever ju ändå långt in på tvåtusentalet. Lägg kaminpengarna på en luftvärmepump i stället så sänker du nog uppvärmningskostnaderna skapligt.

Vill du inte försämra skorstenen ändå mer så lägg plåt över eldningspiporna och lämna bara imkanalerna öppna.

Här ser du hur skorstensrenovering går till.
http://www.byggahus.se/forum/vaerme-allmaent/43297-egen-glidgjutning-godkaend.html
 
Tack för ditt svar. Jag och min sambo ska ta en närmare titt ner i pipan för att se hur många rökkanaler det finns och hur rak pipan är. Jag tror att den är mycket rak. Känns som om att en provtryckning är aktuell först efter en glidgjutning. Länken du tipsade om beskrev på ett bra sätt hur arbetet ska utföras. Det första vi måste göra är att täta fogarna mellan teglet och putsa skorstenen på nytt.

När vi putsar på med hydralisktkalkbruk kommer det att innebära att halva skorstenen är putsad med det. Vi har lixom tagit fram allt tegel i ett rum som skorstenen finns i :S Det kommer att innebära att halva skorstenen är nyputsad, det e inga små duttar här och där som behöver lagas, men det kanske inte gör något? Hur får vi det jämnt och fint?


Vi vill elda smutsigt ;) Tanken är att vi ska försöka renovera våran villa i 1920tals anda och drömmen är att mura en kakelugn i vardagsrummet och en kamin i något av rummen. Köket ska renoveras hösten 2011 och då kommer vi kanske att köpa en vedeldad spis och försöka få in känslan av 1900tal i köket.

Mvh Carina
 
Det finns en kakelugn till salu i Västerbotten/Umeå, hittas troligen under Lokus.

Protte
 
Om ni sätter in ett insatsrör i en kanal tillsammans med vermikulit så borde ni kunna ha skorstenen oputsad (kolla med sotarn först förstås), iofs bäst att täta fogarna så att inte vermikuliten läcker ut;)
 
En skorsten ska vara putsad/slammad i hela sin längd inomhus! även där den går igenom bjälklag/Murarn
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.