Har planer på att hyra ut källarplanet. Vi gör då ett kök där. Separat ingång finns förstås. Avdelning blir en låst dörr.
Är detta bygglovspliktigt? Eller räcker det med bygganmälan? Till saken hör att huset är inom detalj plan och är en tvåfamiljsvilla från början. Boyta ändras inte, inte exteriör heller.

Till saken hör i hög grad att jag har en granne som brukar ha synpunkter på det mesta. Så jag är inte så säker på att han samtycker. Behöver han tillfrågas?

Tacksam för synpunkter ...
 
Ja, att ändra från källarlokal till bostad kräver bygglov. Tala med din kommun om du är osäker. De brukar vara bra på att hjälpa till.
 
O
Bygglov eller bygganmälan är ganska hårfin skillnad, eftersom SBK kan neka båda. Jag har hört röster om att man funderar på att ta bort bygganmälan och bara ha bygglov, verkar vara vettigt eftersom det är nästan samma sak.
Men det var väldigt OT.
Som ovanstående talare, bygglov eller bygganmälan behövs garanterat.

Lite mer OT bygglov/bygganmälan behövs så fort du ändrar planlösning eller river en bärande del.
 
Odjuret skrev:
Lite mer OT bygglov/bygganmälan behövs så fort du ändrar planlösning eller river en bärande del.
Bärande vägg: ja, annars nja. Läs tex artikeln på https://www.byggahus.se/bygga/allt-om-bygglov

När behövs inte bygglov?
I det detaljplanerade området är de här åtgärderna befriade från bygglov:

5. Flytta väggar inomhus, så länge man inte rör bärande konstruktioner.
 
Det är alltså i princip tänkt att en tredje bostad skall bli till i detta tvåbostadshus?
Enligt 8 kap. 1 § PBL är det krav på bygglov för att
göra sådana ändringar av byggnader som innebär att det inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri.

Fråga alltså din kommun, är det en enkel fråga så har de en skyldighet att lämna allmän information.. Denna är såklart gratis.. Troligen krävs lov enligt PBL.

Enligt 9 kap. 2 § PBL skall en bygganmälan lämnas in minst 3 veckor innan arbetet påbörjas om arbetena avser
installation eller väsentlig ändring av anordningar för vattenförsörjning eller avlopp i byggnader eller inom tomter,

Eftersom det gäller ett kök så blir sådanna arbeten som avses i 9 kap. 2 § PBL inblandade.


Bygglov och bygganmälan är inte samma sak! I bygglovet prövar man den estetiska utformning och placeringens lämplighet. I bygganmälan hanterar man att de tekniska lösningarna uppfyller kraven som ställs på byggande i BBR.

Lagändringen som kommer 2011 i PBL gör så att t ex kraven på tillgänglighet skall granskas redan i bygglovskedet. I praktiken gör man det redan idag då det är dumt att bevilja ett lov för en planlösning som inte kan uppfylla kraven i BBR.
 
Stort tack för era svar! Jag ska samråda med kommunen vad som gäller för detta i mitt fall!
 
Så här tyckte distriktsarkitekten: Eftersom det är en dörr emellan är det inte att betrakta som en separat lägenhet. Bygglov krävs inte. Att vi gör ett litet kök / pentry i källarplanet förändrar inte detta.

Så här tyckte distriktsbyggnadsinspektören: Vi sätter in en spisfläkt och den installationen behöver godkännas av sotaren (klart). Eftersom vi drar ner avloppet i en befintlig golvbrunn är det inget att säga om det.

Vad det gäller utrymningsvägar är det ganska bra ställt eftersom det inte är "källarfönster", alltså smala uppe vid taket, utan större och lägre placerade.
 
Och ett förtydligande: Huset är enligt plan 1-2 fam villa, nu brukas det som 1-fam villa. Om vi skulle söka bygglov för en helt separat lägenhet skulle detta alltså vara planenligt enl. distriktsarkitekten.
 
Antar att bygganmälan behövdes?
 
falegname
Antar att det bara är att köra!
 
Quarl skrev:
Och ett förtydligande: Huset är enligt plan 1-2 fam villa, nu brukas det som 1-fam villa. Om vi skulle söka bygglov för en helt separat lägenhet skulle detta alltså vara planenligt enl. distriktsarkitekten.
Gick det igenom? Behövdes någon bygganmälan?
 
  • Gilla
Gabsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.