Ang. underlaget: Du skriver att det är trägolv/stomme !, Det funkar inte att lägga direkt flytspackel på detta. Som underlag för klinker etc måste du först ha golvgipsskivor. Alltså om det är regelstomme: Först golvspån, sedan golvgipsskivor.

Uppbyggnad alltså:
Golvgips - Primer - Elslingor - Flyspackel(Så slingorna täcks OCH rätt fall uppnås till golvbrunn etc) - Primer - TÄTSKIKT (Ej att förglömma!) - Sättmassa - Klinker.

Ett alternativ till golvgips är att man lägger ett armeringsnät på spånskivan, sätter fast golvvärmen och därefter lägger flytspackel...Alltså ett armerat (Viktigt!) flytspackellager...

Tänk även på bärigheten undergolvet.. Är det ett 60cc reglat bjälklag kanske det inte räcker om du skall lägga ett klinkergolv och ställa ett stort badkar på...cc 30cm mellan reglarna i golvet kanske är nödvändigt....
 
OBS! Golvgips får inte förekomma i våtrum enligt BKR.
 
Man behöver faktiskt inte lyda BKRs regler om man inte vill...Jag limmar hellre golvgips på spånskivan och flytspacklar ovanpå än lägger armeringsnät och gjuter direkt på spånskivan...varför nu en gipsskiva skulle vara farligare än en spånskiva har jag svårt att förstå.. Nästa steg är väl att man inte tillåter trä som byggmaterial i någon del av huset som skall ha våtutrymmen...

Sen finns det faktiskt om jag minns rätt ett tätskiktssystem som är godkänt mot vanliga gipsskivor..(www.illigo.se)

Men oavsett vilket så håller inte en 22mm spånskiva med 600mm cc bjälklag ensamt för keramisk beläggning, och golvklinkerbeläggningen måste läggas på en yta som inte rör sig som trä..
 
Det går utmärkt att flytspackla direkt på spånskiva, följ bara spackeltillverkarens regler om tjocklek och primer och ev. armering. Observera att om man gjuter in golvärmekabel så gäller en vis minitjocklek för spacklet, annars riskerar man att spacklet spricker pga. värmerörelser.

En 22mm spånskiva som spacklas med ca. 15mm flytspackel (exakt tjocklek beror på vilken tillverkare man väljer) är tillräckligt styv för att användas som underlag för klinker, i våtrum.

Nu kommer vi visserligen in mer på badrumsforum än el.

Vad gäller elslingan så bör det påpekas att den inte får ligga tätare än tillverkarens anvisningar (då brimmer den av) och den får inte ligga under möbler eller annat som kan begränsa värmeöverföringen, då brinner den också av. lägg den inte under toastol eller andra ställen där det kan vara aktuellt att borra i golvet.

Beräkna helst lite för lite kabel, de flesta kablar går inte att kapa.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.