Vad avses med ”dolda fel”?

För snart 2 år sedan köpte jag och min hustru ett litet soldattorp från början av 1900-talet med en utbyggnad byggd på mitten på 60-talet.
Utbyggnaden består av ett sovrum och ett badrum.
För några veckor sedan märkte vi att innertaket i sovrummet som består av någon typ av takskivor började ”bubbla dig” och spricka upp.
Vi skar upp takskivorna där problemen uppstått och fann att en takstol och underliggande regelverk förstörts av vad vi tolkar som fukt. Fukten har alltså gått igenom och ner i undertaket och förorsakat de skador som vi upptäckte.
Vi har nu täckt hålet i takskivorna som vi tagit upp och vi kan se att fukt gått igenom den täckpapp vi tejpat upp.
Vi står nu helt rådvilla inför problemet.
Frågeställningarna är i grunden två:
Vem kan vi kontakta för att besiktiga skadorna som också kan komma med råd om åtgärder?
Och är dessa skador att beakta som ”dolda fel” för vilka alltså säljaren av huset har ett visst ansvar för?
Vore jättetacksamma för snabba och kloka råd då vi känner att problemet bör åtgärdas inom det snaraste.
 
En snickare borde väl vara rätt yrkesgrupp att kontakta som det låter, vilken byggfirma som helst kan både bedöma och fixa det som Du beskriver, ev behövs det nån takläggare men såna kontakter borde snickaren ha.
Kan vara svårt att få tag på nån mitt i sommaren och semestern förstås så har Ni ingen försäkring typ Anticimex kanske nån firma med jour går att få tag på för en första akutinsats.

Dolda fel diskuteras återkommande på forumet "sök och Du skall finna" :)
Personligen anser jag att det inte finns några dolda fel på ett hus byggt för 100 år sen som är utbyggt för 50 år sen. Vad som helst kan finnas i ett sånt hus så det får man räkna med.
 
Och har säljaren tecknat dolda fel försäkring har man som köpare stor problem. Jag skulle kontakta mitt fb omgående. Delvis gällande den rättsliga proceduren delvis den tekniska.
 
Om det verkligen är ett soldattorp måste det vara betydligt äldre än från 1900-talets början.
För ett hus som är långt över 100 år gammalt är det ytterst tveksamt om du kan hävda någonting som dolt fel.
 
Äh, ni vet bättre än såhär!

Att dolda fel inte skulle vara vanligt eller alls möjligt i gamla hus är helt fel! De flesta äldre hus är renoverade eller kanske t o m utbyggda; badrum brukar t ex sällan vara orörda i ett 100 år gammalt hus. Fönster kan ha satts in utan att växla av bärlinor på rätt sätt, badrum kan ha felaktiga tätskikt eller för klena konstruktioner i golv eller runt golvbrunn, fasad kan bytts ut utan luftspalt, skadedjur kan ha angripit huset etc etc, listan kan göras lång. Gå in på www.doldafel.nu för att se några ytterligare exempel.

kamilenski, varför skulle det vara ett problem om säljaren har en dolda-fel-försäkring? Som köpare får man då ett professionellt bemötande med sina problem och inte en okunnig privatperson. I mitt fall när tätskiktet mot golvbrunn falerade på en 8 år gammal badrumsrenovering så sa säljaren att kanske berodde på sättningar i huset och att de inte alls trodde att konstruktionen var fel... De hade som tur var en dolda-fel-försäkring som förstod att mina bevis var tillräckliga för att visa att badrummet för ett fuskjobb.
 
kamilenski skrev:
Och har säljaren tecknat dolda fel försäkring har man som köpare stor problem. Jag skulle kontakta mitt fb omgående. Delvis gällande den rättsliga proceduren delvis den tekniska.
Vad är säljarens dolda fel försäkring till för, som du ser det?
Om det nu inte skulle vara att täcka just dolda fel? :)
 
Rent generellt så är det så att försäkringsbolagen vill INTE betala. Dom har jurister som är specialiserade i just "dolda fel" frågor. Som privat person kan man ha stora problem med att bevisa ett "dolt fel".

Och det 10 åriga skyddet gäller alla byggnationer oberoende av åldern! Därför dom flesta som säljer gamla hus, gör det med "friskrivnings klausul".
Samma sak gäller äldre eller sjuka personer. Eller dom som flyttar utomlands. Det 10 åriga skyddet är unik och existerar bara i sverige.

Får bara önska lycka till! Och tänk på att gå via det egna försäkringsbolaget. Det går inte att bara anlita en hantverkare och sen skicka fakturan till säljaren eller dess bolag. Dolda fel försäkringbolag kräver att åtgärden godkännes av dom innan arbetet påbörjas. Och oftast vill se ett antal offerter. Man kan inte bara anlita "kompisens" byggföretag! :D

Lycka till!
 
Nej, så klart vill väl försäkringsbolaget som tillhandahållit dolda fel försäkringen se att det är ett dolt fel och godkänna det innan man kan räkna med att få nåt ersatt. Ofta vill dom ha utlåtande av branschkunnigt folk, eller kanske tom. alltid.
Går det på den egna försäkringen även om det visar sig vara ett dolt fel menar du?
 
FredrikR skrev:
Nej, så klart vill väl försäkringsbolaget som tillhandahållit dolda fel försäkringen se att det är ett dolt fel och godkänna det innan man kan räkna med att få nåt ersatt. Ofta vill dom ha utlåtande av branschkunnigt folk, eller kanske tom. alltid.
Går det på den egna försäkringen även om det visar sig vara ett dolt fel menar du?
Jag bara menar att man har rättskydd i den egna försäkringen! Det betyder att din "egen" jurist ska föra talan mot den andra juristen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.