började med att skrapa för ommålning runt dörren - tröskeln gungade konstigt.... oj det verkar ruttet inunder.Allt nog efter tre dagar har vi nu tagit bort en del av den mycket rötskadade syllen under dörren , men men när tröskeln är borta ser vi en blindbotten med lerklining och ovanpå det ett furugolv 1 1/4 tum tjockt av guldvirke.Men det sitter som berget .är både spontat och spikat från ovansidan,Vi skulle ju vilja kunna återanvända golvet men blindbotten är bara "kex". Torrt nu men inget friskt. Leran hänger kvar - men hur länge ?
Hur viktigt är det att ta bort att gammalt skadat? Kan man lappa i med nytt virke som stabilitet för golvet ,och låta resten sitta kvar. Annars måste vi ju ta bort golvet.
Huset byggt c.a 1860 i liggtimmer.,med torpargrund uppbyggd på slaggstensblock. Stockarna innanför den yttersta ser jättefina ut, Nu sitter vi och fikar ,misströstar och undrar vad 17 gör vi nu?
:(
 
Om blindbotten är dålig så kan ett enkelt (om du kommer åt underifrån) sätt vara att helt enkelt spika en ny blindbotten, med brädor eller skivor på tvärsen under den nuvarande blindbotten. Då blindbottens funktion är att hålla kvar den isolering(lera) du har i golvet.
 
Ni behöver väl ta reda på vad som orsakat skadorna från början. Är golvet spikat rakt uppifrån finns ju hyfsade chanser att få upp det helt med en portion tålamod. Värre om det är spikat i spånten, fast då är det ju iofs den som får stryk. Är det runt ytterdörren problemet är, eller är det en dörr inomhus? I det senare fallet är det troligen värre ställt än i det förra. Själv skulle jag nog velat ha upp golvet för en fullödig inspektion och samtidigt lägga i ekofiber eller något slags isolering, kanske lin i golvet.
 
Vi tänkte nog också att ta upp hela golvet - men det går inte utan att det går sönder. Det sägs att man var sparsam på spik på den här tiden , men....inte vår bergsman/nämndeman i alla fall....
Spikskallarna är nedslagna ett par - tre mm i golvet och det är riktigt rejäl 4' klippspik. Kofoten funkar inte eftersom inget finns att ta spjärn emot... Så nu kör vi in ny blindbotten så långt det går- läger på vindpapp och woodfibre. sedan blir det friskt virke till tröskel , syll och resten.- en ny golvbräda måste vi beställa och försöka få dit ( tar man bort sponten på brädan innanför ?) Brädorna på plats är spontade , men inte spikade där utan " bara " med de rejäla ovannämnda.
Visst är det ytterdörren - det är ju bra för åtkomligheten ,men ett rejält hål att krypa in i för möss ,katter , grävlingar.... Känns i alla fall bättre att ha bestämt något.
Tack för svar/åsikter - man blir lätt förtvivlad när man bara "förstör " mer och mer ,och inte vet hur man ska bära sig åt. Det är en sak att läsa i teorin ,men när du står där och alla bitar låser varandra - delar av dörrstolpar är rötskadade.man tar bort fler och fler panelbrädor för att skaffa insyn,så känns det lite tungt. Samtidigt är det intressant att se hur man gjort då huset byggdes, och lär sig gör man hela tiden.
 
Det här är jag inte säker på, men jag tror att man brukade lägga en bräda vid en kant som var ospåntad, för att man skulle få ner den och upp den senare. Börjar man vid den änden, vilken det nu är har man ju helt andra möjligheter att få upp golvet i bra skick. Ett alternativ är också att borra bort skruvskallarna och sen bända med kilar och eller kofot.
 
När jag plockat upp golv spikade i spånten så har jag krånglat upp en el två brädor med kofot. Sen brukar det gå att komma åt med tigersåg underifrån och såga av spikarna. Sen är det bara dra ut och lyfta upp golv brädorna och knacka ur spikarna med tex dorn eller liknande.
 
Den varianten är också bra.
 
Så här blev det i vår förstuga när maken "bara" skulle byta golv. Och vi hittade röta.
3909110776_6e3f6d34e7.jpg

Håller alltså med Mr Handyman - måste kolla upp ordentligt orsak och omfattning. I vårt fall konstaterade vi att ytterpanelen var satt så att vatten rann längs med panelen in i grunden. Dvs panelen gick inåt längst ner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.