Vid detaljplanelagt område så blir tomt som avstyckades på 40-talet med avsikt fritidshus av med sin rätt och blir omvandlad till allmän mark på 70-talet..samtidigt sker ett arvskifte som den nye ägaren inte förstår och därför ej överklagar detaljplanen.

Ägaren har egentligen 3 tomter till sitt förfogande med boningshus på den mellersta tomten. Tomten till höger räknas dock som rätt för fritidshustomt och när ägarna nu kommit upp till åren har den därför sålts. Även den vänstra tomten hade ägarna gärna viljat sälja med byggrätt...men det där med allmän mark i detaljplanen ställer till det för dem.

Kan de hävda att tomten i alla år har tagits i anspråk såsom trädgård samt genom att deras barnbarn nyttjat tomten med en husvagn där var sommar och de dessutom har tomten inhängnad samt använder den som sin badplats. Problemet är även att strandrätten träder i kraft om den ej skulle klassas tillhöra det detaljplanelagda området då det är en strandtomt.
 
Det roliga är att ägaren till all mark runtomkring ägaren på 70-talet styckade av ett antal tomter till ett stort fritidsområde och flertalet av dessa "nyta" tomter fick strandtomt med byggrätt...men den som var där från början blir av med sitt "rätt" med den nya detaljplanen. Det troliga är att orsaken är att denna tomt inte ansökt om medlemskap i fritidshusföreningen då kommunen idag tycker det är märkligt att tomten ingår i detaljplanen av denna anledning. Fast orsaken till detta är att ansökan som gjordes att bli med aldrig färdigställdes då ägaren just då dog..så ansökan blev aldrig slutförd.
 
C
Det allra enklaste borde vara att fråga kommunen.
 
Det är så klart gjort redan om du läser texten ovan. "Allmän mark - inte ens rätt att ha ett staket runt tomten och räknas som allmän plats där vem som helst får vistas. Ändra ev planregler för tomten kostar pengar..för en klassning av ett permanenthus till offentlig byggnad går på 50 000 kr minst...dessutom blir det då inte detaljplanelagt område vid denna prövning utan kommer att prövas på nytt med strandskydd att ta hänsyn til...denna prövning vill man ha så bra fakta som möjligt vad du kan hävda för argument för att kunna uppnå bygglov..dessutom enligt någon kunnig på lantmäteriet hävdades det att utan särskilt skäl till ändringen borde det tidigare syftet med tomten gälla för tomten. Lite lättare att få bygglov om syftet med tomten går att hänföra till avstyckningens syfte med tomten i stället för nuvarande detaljplaneområdets syfte med fastigheten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.