Har ett hus som ligger utanför detaljplanerat område med bara en synlig granne.

Funderar på att bygga takkupa.
Behövs bygglov till detta?
Bygganmälan?
Eller är det bara att börja?
 
C
Bygglovsreglerna skiljer kraftigt från kommun till kommun. Fråga stadsarkitekten där du bor.
 
Garanterad bygganmälan (tror jag...:D ). Troligtvis inte bygglov.
 
Vad trött jag blir. Bygglovsreglerna skiljer inte mellan olika kommuner. Däremot skiljer det i vad som får byggas på olika tomter och fastigheter eftersom olika planbestämmelser gäller.

Att bygga en takkupa ska alltid kräva bygglov. Beroende på storlek så påverkar nn takkupa flera saker såsom byggnadshöjd och kan även påverka antalet våningar (eg. vind blir våning)
 
Vad ni glömmer är att man (iaf i många kommuner) får bygga till 50%(men max 30kvm) utan bygglov när det är utanför planområde.
 
Bygglov regleras i 8 kap. Plan och bygglagen. En lag varierar inte mellan kommuner..
Det kommunen kan göra är att i detaljplan eller områdesbestämmelser reglera byggandet på ett sätt som de anser krävs för att uppfylla kraven som ställs på byggande i PBL.

Enligt 8 kap 4 b § får man, utanför detaljplan i områden som inte omfattas av några områdesbestämmelser samt ligger utom samlad bebyggelse, göra mindre tillbyggnader samt uppföra komplementsbyggnader i omedelbar närhet av bostaden. Förutsatt att de ej är närmare än 4,5 meter utan tillstånd från grannen. Närmare krävs tillstånd från grannen för att få uppföra utan krav på lov.

Det blir alltså en definitionsfråga om vad en "mindre tillbyggnad är". Där kan kommunen ha sagt att en tillbyggnad anses som mindre om den är max area % av befintlig byggnad.

Angående takkupan så är frågan om det är inom samlad bebyggelse. Antingen per definition eller om det är angivet i översiktsplanen. Märk att i en väldigt gammal översiktsplan så kan ett närområde till angiven samlad bebyggelse anses som sådan idag.

Enligt 8 kap. 3 § PBL är det endast inom detaljplan det krävs bygglov för att ändra fasaden.

Således är det i 8 kap. 1 § andra stycket som det krävs lov för att göra en tillbyggnad. En takkupa är en tillbyggnad då det ökar byggnadens volym!
Men som sagt, i 8 kap. 4 b § PBL finns det en möjlighet att göra en tillbyggnad utan krav på lov. Ring och fråga kommunen om det finns några bestämmelser för området/inom kommun(enligt 8 kap 6 § PBL) som reglerat denna paragraf.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.