Halloj

Ska göra om ett kallkällarrum med betonggolv och -vägg till ett arbetsrum. Det finns inge värme där och nu föreslår hantverkaren att man bara lägger in golvvärme d.v.s skippar element eller annan värmekälla. Kan golvvärmen verkligen värma upp ett stort ( ca 25 kvm) rum speciellt på vintern. Vad koster det? (på ett ungefär så vi vet när han skickar offerten).
 
I princip installerar du ett element som är 25 m2 stort, jämför det med en eller ett par m2 som "vanliga" element är.

Protte
 
Mjo, visst kommer det att ge värme så det räcker, men om det blir kostnadseffektivt är en annan fråga! Vilken typ av golvvärme är det hantverkaren vill lägga, är det elektrisk eller vattenburen? Och framförallt, finns det isolering under betonggolvet? Om inte, så går lika mycket värme ner i backen som upp i rummet, vilket blir en dyrbar lösning i längden.
 
Vi har golvvärme i källaren, vattenburen 1/3 ligger ovanpå EPS-bruk ingjutet i flytspackel med klinkers på, varmaste rummet i huset. 2/3 ligger i spårade frigolitskivor som ligger ovanpå inomhusplaton med värmeplåtar på frigoliten, det blir tillräckligt varmt i de 2 rummen också men inte lika varmt som i badrummet.
 
För att golvvärme ska fungera tillfredställande behövs några punkter uppfyllas:

Isolering under golvvärmen, annars kommer mycket av energin gå åt fel håll, gäller även kanten på husets platta inte bara neråt.
Välisolerade fönster för att undvika kallras vid dessa alternativt extra värme/tätare med slingor under fönster. Med element under fönstren så märks dåliga fönster inte mer än på energiräkningen.
Att rummet inte belastas med häftiga energitillskott i form av tex solinstrålning genom stora fönsterytor. Detta då golvvärme är trögare att reglera.

I moderna hus med mycket isolering så tycker jag golvvärmen känns allt mer meningslös i de hus jag "provbott". Huset drar så lite energi att golven aldrig kan bli riktigt varma. Isolerar man dessutom golvet väl mot marken vilket är ett krav för att klara energikraven så blir golvvärmen överflödig då golven inte blir kalla underifrån.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.