Hej,
Har köpt ett hus från 70-talet där större delen av elen på bottenvåningen är dragen i lister som löper längs väggarna där väggarna möter taket. Skulle vilja få bort dessa fula lister och i stället få in elen i väggarna. Hur gör jag detta och vad kan sådant kosta?
Mvh
Mikael
 
  • Gilla
teamswix
  • Laddar…
Man sågar upp spår i väggarna och drar rör/slang där. Alternativt reglar ut väggen för att rymma elen.

Beskriv jobbet noga och ta in pris från 3 olika elfirmor. Lycka till d^_^b
 
Låter dyrt och besvärligt att regla upp väggarna! Jag antar att jag själv kan fräsa upp spåren men därefter måste en elektriker dra elen?
 
Ta kontakt med en elektriker först (jobbigt att fräsa spår på fel ställen, inte nog djupt/brett osv). Elektrikern blir nog bara glad att slippa fräsa spår i väggarna!
 
Tack för dina svar!
 
Kolla först så det inte är spån som isolering i väggarna.. Osäker om det var vanligt på 70talet men bättre att ta det säkra före....
 
Du kan ju regla ut och passa på samtidigt att tilläggsisolera!
 
Låter som en dyr lösning!
 
Får det inte kosta, så blir det billigast att inte göra nått
 
Jag säger det igen: Regla ut 45 mm! Det blir absolut enklast och du kan sätta all el där du vill på ett enkelt sätt. Ska du fräsa spår vill du antagligen gipsa om väggarna i alla fall. Då är det bara reglarna som tillkommer. Om du sedan vill kosta på sig isolering eller inte bestämmer du själv, men det är å andra sidan ett bra sätt att kanske till och med gå plus på operationen i längden.
 
Beror ju ganska mycket på om det är ett sten eller trähus. Skall man väggarna i ett stenhus så är det nog mindre jobb att fräsa spår för rören och sen putsa igen spåren och eventuellt väva och måla än att regla upp helt nytt. Bara jobbet att skruva upp alla reglar (fästa de i tegelväggen eller åtminstone syll/hammarband i golv/tak), sala ut runt dörrar fönster och kanske göra lösningar runt radiatorerna eller kanske t.o.m. flytta ut dom (vilket kanske innebär rörmokarjobb om man har vattenburet).

Vi fräste in nya rör och apparatdosor i vårt vardagsrum tog en dag, hade vi reglat upp och gipsat nytt hade det nog tagit 10 gånger så lång tid och kostat bra mycket mer, men visst skall man t.ex. ändå gipsa om och känner att kåken är dåligt isolerad så visst...
 
Har man "stenhus" och ska regla sätter man reglarna med karmskruv och plugg. snabbt och mycket enkelt att justera i lod. Dessutom brukar isoleringen i betong/tegel hus vara rätt medioker, så att regla ut och isolera är nog inte helt fel även om det tar både lite tid och pengar.
Det tar dessutom inte så lång tid om man bara planerar och skaffar grejer INNAN man påbörjar jobbet.
 
Hur löser man det enklast/snyggast om man vill tilläggsisolera ett stenhus med vattenburna radiatorer?
Det är inte trä bjälklag utan gjutet så flytta ut några radiatorer känns inte som ett alternativ.

Hur mycket ska man isolera?
 
C
Enklast bör väl vara att göra en ram runt den befintliga radiatorn och sätta en smyg och ett foder, precis som runt ett fönster.

Isolera kan man (i teorin) inte göra för mycket, så det är frivilligt.
 
Skulle inte ett alternativ vara att regla i taket, lägga ett nytt innertak och dra elen i taket? Vad tror ni om kostnaden för detta jämfört med att regla och bygga nya väggar?
 
  • Gilla
teamswix
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.