Staffans2000
Hejsan.

Här är ett dilemma en bekant är försatt i.
Han "Svensson" hyr ut biluppställningsplatser (4st.) i sin ladugård utan skatteverkets vetskap. För 25år sedan ställde en person "Brutale brumse" in sin bil (värd ca: 25 -35 tusen) hos Svensson och betalade för ett år. 24 år, och flera påstötningar snare har Brutale brumse helt försvunnit.

Vad att göra?


Staffan
 
Lever personen som äger bilen?
 
Är den fortfarande registrerad på någon, t.ex Brutale Brumse?
Då borde man kunna få info om B.B. fortfarande lever öht.
 
Staffans2000
Vet ej om Brutale brumse lever eller ej.Det är faktiskt en god början att kolla det. Har Svensson tur kan Brumse haft den goda smaken och vandrat till de sälla jaktmarkerna. Anledningen till att ingenting gjorts hitils, står att finna i bilägarens namn.


Staffan
 
"Brumse"?!

*grubblar desperat*
 
Staffans2000
Brutale brumse var en seriefigur, gestaltandes en stor och våldsam björn. Den här tjommen spelar/spelade i samma divition.

Staffan
 
Men vad har DET med saken att göra? Finns väl ingen orsak att särbehandla luriga bilägare beroende på deras "division"! :)
 
billy_baver skrev:
Men vad har DET med saken att göra? Finns väl ingen orsak att särbehandla luriga bilägare beroende på deras "division"! :)
Det beror väl på om man tycker om sina framtänder eller ej. ;)
 
Staffans2000
Naturligtvis borde det inte finnas någon sådan orsak, men verkligheten är en annan. En viss hänsyn beroende på vem man har att göra med är rekommendabelt.
Ett alternativ är att Svensson helt enkelt säljer bilen i delar, det är fullt möjligt eftersom det är en veteranbil. På så vis får han betalt för en del av hyreskostnaden, samt att han kan ånyo hyra ut platsen. Risk finn dock, att utifall Brumse mot alla odds, ändå dyker upp och vill ha ut sin bil och ser... Vadfalls!!! Var är min bil???? Vadsom där efter sker beror nog på vem man har att göra med - Brumse den brutale, eller Mesiga musen!

Finns det någon legal möjlighet för Svensson att förverka bilen?

Staffan


P.S. Nyfniken: du hann före med en utmärkt sammanfattning.
 
Redigerat:
billy_baver skrev:
Men vad har DET med saken att göra? Finns väl ingen orsak att särbehandla luriga bilägare beroende på deras "division"! :)
Finns en kategori människor som hotar, misshandlar och vandaliserar sig fram genom tillvaron.
 
Vilket skick är bilen i efter 25 år i en lada?
 
Är bilen inregistrerad i bilregistret? Isf får ni svårt att sälja bilen annat än i delar. Hur som helst är det givetvis olagligt att sälja den...
 
Det går ju att gå till kronofogden och be dom att kräva in 24 års betalningar av garaget. Dom lär ju hitta honom om han finns.

Att sälja bilen själv är givetvis inte att rekomendera.
 
Jag vidhåller att vi har något som åtminstone ska likna en rättsstat. I sak är situationen den här: Hyresgäst och hyresvärd har slutit avtal om lokalhyra. Hyresgästen har ådragit sig en stor hyresskuld. Han har kvarlämnat gods i lokalen, och varken visat intresse för sin skuld eller sin egendom.

Hyresvärdens första åtgärd måste bli att söka upp hyresgästen och kräva honom på resterande hyra. Betalningsförseningen är i sig skäl för uppsägning. Formaliteterna sköter man bäst i en turordning som "Svensson" i detalj bör kolla med kronofogdemyndigheten - KFM. Flera möjligheter öppnar sig.

1. Hyresgästen kan vara redan känd hos KFM. Om personen är bevakad för andra levande skulder eller försatt i personlig konkurs är bilen i garaget en tillgång.. Då blir den bärgad till KFM:s auktionstorg och såld till högstbjudande. Intäkten fördelas bland fodringsägarrna, av vilka "Svensson" blivit den nyaste.

2. Hyresgästen är kanske okänd hos KFM och utan kända skulder. Då får "Svensson" se till att fastställa sin fodran och driva in den i vanlig ordning. Bilen kan han inte "förverka" på egen hand. Men med hjälp och handräckning från KFM och polismyndighet får "Svensson" undan den blockerande bilen, och kan skaffa ny och bättre hyresgäst.

Detta med "Svenssons" egna eventuella brott har inte ett dugg att göra med trådens grundfråga. Svart-joxandet får han (eventuellt) stå för i särskild ordning. Hyresgästens eventuella brott har inte heller de med saken att göra. Skulle han hota, vandalisera och börja slåss är det egentligen bara att lyfta luren till polisen.
 
Svensson har väl inte begått något brott ? Han har ju inte fått betalt och därmed inte kunnat betala in någon moms ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.