Hej!

MItt upp i mitt garagebygga har vår panna lagt av, en pelletseldad Diom topp från 89. Hål på varmvattenberedaren gjorde att det läckte genom expantionskärlets ventil. Snabbt fick jag tag på en "ny". En Nibe City VX från 99 som bara stått tom i en månad. Rökrörets utgång är i princip det samma, men pannan är 350 mm lägre. Går det att skarva på en bit på gamla rökröret och svetsa runt om?

Om så, vilken kvalite måste det vara och vart kan man tänka sig hitta ett rör med dim: 133 utvändigt och godstjocklek 4 mm ?

Tipset jag fick från skorstensfirman var att göra nytt hål i skorstenen längre ner och "bara" mura igen, täta och fixa med allt möjligt, tills det passade. För mig känns det otroligt mycket smidigare att sätta in en extra bit rör. Hoppas någon har en ide då jag vill fylla panna med vatten så fort som möjligt då den tydligen mår bäst av det.

/fredrik
 
Ja, det är bara att svetsa dit en extra bit rör. Hör med någon firma som specialiserat sig på installationer av eldstäder. De har nästan alltid någon spillbit rör.

Tänk bara på att det måste bli lättsotat även med din skarv.
 
Jag köpte till ett "skarvrör" när jag köpte min panna, dvs ett meterlångt rör med en påsvetsad muff. Har en snutt kvar, utan muff.
 
Om du får tag i en rörbit som har lite större diameter, säg 150mm, så kan du slitsa upp röret längsgående och dra ihop till önskad diameter. Sen är det bara att svetsa fast den. Du kan även höra med någon plåtfirma ifall de kan valsa en plåt till rätt diameter, men det är nog mindre troligt eftersom det bara är 133 mm....
 
?går det inte att höja pannan -palla under-med en enkel ram 4kant rör
 
Tack för alla tipps! Jag var också inne först på att höja pannan, men det blir rätt bökigt att få upp den på "hyllan" gämfört med att knuffa in den. Jag ringde runt och fick tag på ett 133x4 Corten rör idag från Starpipe. Inte så billigt då jag var tvungen att handla 1.5m. Inkl moms och frakt slutade det på 1050 kr. Grannen har lovat hjälpa mig att svetsa ihop det så det verkar lösa sig!
/fredrik
 
Då var det jämförelsevis billigt ändå, fick betala 1000 + moms för en meter.
Men det kan det vara värt för att få en enkel och vettig lösning.
 
Mura igen gamla hålet, öppna nytt hål i murstock.
Det är inte svårt och blir bäst.
 
ja hade olika dimension på mina rör när ja bytte panna.. ja köpte pann kitt och en packning på biltema,. det har hållt i 3 år utan problem
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.