Hejsan !

Jag är ny på forumet och vi kollar priser överallt!! ::)
Man blir ju lite knas... :surprised: ;D
Jag undrar om nån kan tipsa mig om prisvärda kök ?!
Ikea?? Är det nåt man kan lita på??

Vänligen; Ninisen
 
Hej Ninisen och välkommen! :)

Kika under delen "Kök och Badrum så hittar du en hel drös med trådar om jämförelser av kök, både gällande pris och kvalitet.

Lycka till!
 
En sak som jag fick förklarat för mig när jag renoverade köket var att det finns bara ett par tillverkare av skåpstommar. Dom flesta förutom något undantag ligger i baltikum. Så för min del så blev det Ikea kök, och jag är nöjd över kvaliteten.
 

Blev ikea kök här med. Mycket nöjd med kvalitén. Det ser identiskt ut som marbodal men kostade typ 50% mindre. Inga som helst problem att montera heller :)

/Fr
 
Jag är personligen väldigt imponerad av IKEAs lådor de är betydligt bättre än de som levereras av Ballingslöv. Jag har inte haft dem i ett kök utan jag köpte en lådhurts och bänkskiva till mitt datorbord. I det nya huset jag flyttar in i har vi ett Ballingslövs kök. Jag hadde nog helre vilja ha ett IKEA kök istället, med tanke på att lådorna är så mycket bättre.
 
Klarar man sig med det begränsade utbudet av stommar (mindre flexibilitet) och inte kräver dämpade lådor och luckor är nog IKEA ett väl så bra val. Och att de är billiga kan man ju inte förneka...

Alter ego
 
Nästan alla kökstillverkare köper delar som lådinsatser och gångjärn från samma tillverkare - österrikiska företaget Blum!

IKEA har en jättebra deal med Blum (beställer man typ 100000 lådor så får man nog lite rabatt) och kan därför sälja Blums "lyxlådor" Tandembox till ett otroligt bra pris. Vissa andra kökstillverkare erbjuder Blums "standardlåda" Metabox som standard och Tandembox som tillval (för extra pengar då)

Vill man prompt ha ett IKEA-kök med dämpade lådor så kan man ju köpa de delarna från en grossist/specialist som t.ex Theofils. Eller så kan man installera IKEAs dörrdämpare som ger en motsvarande effekt.

// WM
 
Nog mitt 5:e inlägg där jag prisar Kvik. Snyggt och billigt. Skulle kunna tro att jag är anställd där. ;)
Träbänkskivorna köper du på Bauhaus däremot. Snyggt och billigt här också.

mvh
David
 
Ikea tar 99:- (tror jag) för en påse med sex stycken - tror att de går under namnet Rationell. De som CO säljer är Blums orginal, Ikeas är någon kopia. Funktionen är den samma.

Om man vill "dämpa" en lådhutsch så monterar man två dämpare per låda. Detta förutsätter att man har lådor som är självstängande för att det ska fungera. Har bara erfarenhet av mitt eget IKEA-kök så jag vet inte om det fungerar på kök från andra tillverkare.

På de små 13cm lådorna så kan man montera dämparna precis under skenorna. På de större djupa lådorna kan man montera dämparen mellan lådsida och reling. Fungerar bra tycker jag.

// WM
 
Vad skåpen kostar känns som marginellt i det stora hela. Det är allt annat som kostar. *suck*

några utlägg i vårt kök:
- diskbänk måttanpassad 10 000
- spotlights 3000
- vitvaror 30 000

själva köksskåpen från ikea kostade typ 5000 för vi skulle inte ha så många (har kompletterat med en del annat i stället). Sen är det ju tusen utlägg för så där 2-300 kr för än det ena än det andra. Så räkna ut vad ALLT kommer gå till och lägg till 25%. Då vet du ungefär vad det kommer kosta.
 
Vi valde IKEA och är klart nöjda. Bänkskiva från Fredells (inte så fasligt dyrt) och handtag från, uhm kommer inte ihåg.

Exkl. vitvaror har vi nog lagt 20'000 på vårt kök inklusive allt. Vi lät de på k-rauta rita upp motsvarande Marbodalkök och sa tack och adjö när det skulle kosta över 90'000... Vansinne!

Så, man tjänar rätt bra med pengar om man väljer IKEA och har möjlighet att hitta på en del lösningar med passbitar och annat. Själv tycker jag att det bara är kul att fnula litet på sådana saker så mig gjorde det inget.

Har dessutom hört från flera mer eller mindre initierade källor att IKEA och Marborodal är samma sak. En kollegas bekant byggde ett IKEA-kök och köpte litet passbitar och detaljer från Marbodal. Exakt samma trä/färg/struktur ;D

Roligast var nästan när vi letade köksluckor på annat håll än IKEA för de snygga vi ville ha hade utgått. Man kommer till en firma som säljer utbytesluckor och IKEAs mått räknas som "specialmått till extrakostnad" eftersom IKEAs mått inte följer europastandard. Mmm, tror nog att man blir illa tvungen att räkna IKEA som standard om man ska sälja luckor i Sverige :) En släkting i Spanien, som är kökssnickare, fnissade litet och sa "standard"? Nejdu, vi bygger varje kök utifrån hur snett och vint varje hus är. Finns inte ett spår av standard.

Så... välj du IKEA om du hittar luckor du gillar. Tänk dock på att det är minst lika mycket handtagen och övrig inredning som avgör hur luckan ser ut. Tycker jag i alla fall.

Jo just det, IKEAs "Askerum grå" luckor blev det till slut. Riktigt stiliga tycker jag och passar bra till bänkskivan i nyatoah.

/O
 
Hej!
Vi har ett vita släta luckor med rostfriahandtag och eklister, ekgolv mm. Det blev super snyggt och billigt. Skicka din email så kan jag mejla bilder!

Lindis
 
Har oxå satt in ett Ikea kök (Tidaholm ek) och är supernöjda. Folk som är på besök hos oss frågar om det är från Ballingslöv och grannar som går förbi stannar och frågar vad det är för snyggt kök vi har. Sånt är alltid kul!

Sedan tycker jag att Ikea har många smarta lösningar, t ex så hade vi ett ca 20 cm tomrum mellan vägg och kylskåp och istället för att sätta in en passbit så satt vi ett vinställ. Vi valde oxå ett "skafferi" ett skåp med fyra lådor där två av dem sitter fast i dörren och följer med ut när man öppnar skåpet. Det skåpet är jag helnöjd med. Så jag kan bara säga gott om Ikeas kök.

/Anna
 
ingen som har byggt ett ikea kök, fast bara med stommen, och sen valt luckor från en annan firma, typ Tibro, marbodal HTH osv...

Skulle vilja veta om inpassningen av andra luickor stämmer i befintliga hål på ikeastommarna osv...

/ Fredrik
 
Vi bytte bara ut luckorna i vår lägenhet. De från IKEA funkade hur bra som helst på de stommar vi hade (Marbodal..?). Det var bara hålen för gångjärnen som man var tvungen att borra om lite, men det var inte svårt.

Resultatet blev jättebra!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.