Jag har en kronbrytare men ser inte mycket poäng med kronbrytarfunktionen eftersom få taklampor verkar använda denna funktion. Nu vill jag installera en dimmer.

Är det tillrådigt att konvertera kronbrytaren till en trappbrytare (dimmer) genom att helt enkelt låta bli att koppla in en av de två tändtrådarna? Eller bör en sådan operation göras så att även takuttaget byts?

Eller kan jag göra så att jag kopplar båda tändtrådar på dimmerns reglerade fas?

Alternativet jag överväger är en dimmer med kronfunktion (då kan ena tändtråden dimmas och den andra bara tändas/släckas) men sådana tar mer plats och kostar mer pengar.

Tacksam för svar!
 
du kan göra som du tycker i detta fallet...........vill du ha en brytar funktion o en dimmer montera en kronbrytare med fjäder på ena vippan så du får en impulsbrytare
o koppla den till en puckdimmer ......som får plats i dosan bakom brytaren
 
ett perfekt exempel på tillämpning av kronkrets idag är om du har en takfläkt, då kopplar du motorn på den fasta tändtråden (brytande) och lamporna på den reglerade (dimmern) så slipper du rycka i snören på fälkten.

men vill du göra det enkelt för sig så lägg bara den ena tändtråden åt sidan (efter att ha klippt och isolerat efter behov och möjlighet) men låt den hänga kvar, man vet itne vad man behöver i framtiden.
 
Tack för svaren. Jag kopplade båda tändtrådar till den reglerade anslutningen på dimmern, vilket fungerade utan problem. Så om jag köper en kristallkrona eller annat som utnyttjar kronkopplingen i taket så blir den snyggt dimmad.

Jag tvekade när jag stod på Bauhaus och valde mellan olika dimrar. Dels fanns en ELJO-dimmer för 299:- och dels en noname-någonting för 79:-. Den billigare hade klor vilket hade gjort monteringen lite enklare (nu fick jag borra hål runt dosan i väggen) men jag valde den dyrare i förhoppning om att kvalitén är proportionell mot priset.


 
just eljo kan vara en risk...
du bör även komma ihåg om du har en dimmer för glödljus (billigare) eller en som även klarar transformatorer (elektroniska)

en kristallkrona klarar sig ju med en billigare dimmer.

när det gäller eljo kan du se skillnaden genom att glödljusdimmern tänds genom vridning, trafodimmern tänds gneom tryckning.

en annan aspekt med eljo är att det verkat finnas två olika kvalliteer (inofficiellt) den på classe har samma design som den på elgrossister, men är en annan sorts plast so lättare spricker osv...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.