Hej!

Vi håller på och byter fasad och samtidigt tilläggs isolerar vi huset. Huset är gammalt (byggt 1951), och består av timmerstomme som är utvändigt isolerad med ca 4cm gullfiber, utanför det vindpapp och sedan en lock panel spikad direkt mot vindpappen.

Vi har tänkt att göra enligt följande:
1) Vi river bort locken i den gamla panelen
2) Spikar nya reglar 45x45 i den gamla panelen (cc60)
3) Vi stoppar dit isolering (skivor från byggmax) och sedan vindfolie utanpå det.

Sedan kommer frågan:
Vi har tänkt att inte ha någon luftspalt mellan vindfolie och den nya panelen (baspanel och lock läkt), detta eftersom vi är rädda för att takutsprånget blir för litet. Är det dumt att inte ha luftspalt (har läst på flera ställen att detta är viktigt, så att ev. kondens på insidan av panelen kan vädras bort). Vår förhoppning är att genom att lägga den nya panelen direkt mot vandrar fukten ut genom panelen och kondenseras på utsidan (vi målar med linolje färg), men det kanske inte fungerar så?

Vad händer om man har för dålig luftning? Har läst att det finns risk att panelen ruttnar innifrån, finns det även risk för mögel i väggen (t.e.x. i isolering).

Tacksam för erfarenheter och råd
MVH Niklas
 
Riv den gammla panelen också så får ni ju plats för en luftspallt
 
Bra idé! Vi har varit inne på det, de flesta vi pratat med har förordat luftspalt och det känns som om det är det säkraste, en luftspalt lär ju inte skada.

Tack för svar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.