Ska skaffa regnskydd till skorstenarna på mitt 1700-/1800-tals torp.
Torpet är rödmålat med vita detaljer och skorstenarna är vitkalkade.

[*]Vilken färg var brukligt "förr" att ha på regnskydden - svarta eller röda?

[*]Finns olika material att tillgå, vad var brukligt "förr"?

[*]Nåt annat att tänka på om man vill att det ska smälta ihop med torpet så mycket som möjligt?

:-/

 
Svart. Och gärna med klamrar runt kragen, hur jag nu ska förklara det... :-/
 
Är du säker på det där med svart TorpSara? Alla jag sett har varit galvade-typ på Gysinge och så... Bor man permanent och eldar regelbundet behövs inget regnskydd.
 
Där vi bor (i uppland) finns det många ursprungliga torp och här har alla svarta skydd. Även där vi har sommarstuga (ångermanland) ser det också ut så. Gysinge etc har ju nya, men även grannar till oss som byggt nytt i mycket traditionell stil har galvade, men jag tror att de kommer att bli svarta med tiden av sot... :-/ Tidigare gissar jag att man gjorde dem av svärtad bleckplåt (det är i allafall vår...)



 
Och jag som var inne på rödfärgat, typ målat i slamfärgsliknande linoljefärg... Inget annat är ju svart på hela huset. Glömde nämna att det ligger tegelpannor på taket förresten.
Galvaniserat, det är väl "silverfärgat", alltså omålat? Några såna har jag inte sett tror jag.

Ska oxå skaffa hängrännor och de tänkte jag köpa i galvaniserat och om nåt år måla dem i slamfärgsliknande linoljefärg. Då skulle det passa bra ihop med regnskydden tänkte jag... Är jag helt ute och cyklar?

Och "klamrar runt kragen", TorpSara, vad menar du då?

Regnskydden som jag tänkte skaffa är såna där "bågar".
 
Jag tror att din färg rätt snart kommer att bli sotig och svart. ;) Var upp på taket idag och passade på att titta lite, det är rätt läbbigt där. :surprised:

Vi har också tegeltak, men det ser naturligt ut med svart kåpa. Vi har dubbla kåpor/bågar men jag tycker att det är finare med en enkel. Jo ibland ser man att skyddet är klamrat med ett par "krämpor" runt krönet på skorstenen. Vi har inte så, men jag tycker att det är väldigt fint! Kika runt lite så ser du dem, det är rätt vanligt när man tittar efter! :)
 
Jag tror att din färg rätt snart kommer att bli sotig och svart.   Var upp på taket idag och passade på att titta lite, det är rätt läbbigt där.  
Ja, det har du nog rätt i... hrm, får kanske tänka om. Svart vore kanske det mest praktiska. :-/

Men oavsett kulör, ska man låta plåtslagaren leverera dem målade till mig? Undrar vad det är för färg de använder... Jag vill ju inte att färgen ska börja flagna efter ett tag. Kanske ska man be att få galvade och så målar man dem själv med linoljefärg efter nåt år, precis som med hängrännor?

Vi har dubbla kåpor/bågar men jag tycker att det är finare med en enkel.
Det har jag aldrig sett, du har inte nån bild att visa? ::) Så får jag samtidigt se hur de där "klamrarna" ser ut.
 
Jag har letat bra bilder, men hittar inga. Jag ska skicka ut sambon (fotar bäst) med kameran och fota en kritad skorsten med dubbel kåpa utan klamrar (vår) och med en enkel med klamrar (grannens). Jag tycker som sagt att den senare är finast. :)
 
Åh, ja! Vore verkligen kul att se. :D
 
Om du har möjlighet att kolla i boken "Utvändig renovering" så finns det bilder på så väl regnskydd som klamrar. Klamrarna är väl egentligen bara metallband som fästs i regnskyddet och spikas i skorstenen. Spå som jag förstått det är det viktiga att luften kan cirkulera in under plåten så inte fukt blir stående under-vilket förstör såväl plåt som skorsten. Vi har inget regnskydd men kanske vi sätter dit ett...min fundering är dock hur hög böjen på regnskyddet måste vara för att på något vettigt sätt kunna sota - i synnerhet sedan plåten som utgör böjen i vårt fall blir mot den sida där takstegen kommer upp och att hålet i böjen därmed blir i sidled och inte rakt framför sotaren, i synnerhet sedan skorstenen är en bit från stegen (vägrade sätta dit någon ful plattform). De regnskydd jag sett som har riktigt stora bågar ser ju för j...a ut i synnerhet som vår skorsten är en modern och därmed ganska maffig bit (regler... >:()
Vad är den optimala bågen? Har funderat på att göra någon löstagbar variant...men då går fastspikade band bort som fästanordning. Inget ska ju vara lätt...
 
Vi har två små skruvade bågar som sotaren lossar på när han sotar. Han har aldrig klagat på just DET i allafall... ;)
 
Nuså! Här är bilderna!! Till vänster en enkel huv på en oputsad skorsten från 1912.  Mitten är vår skorsten från 1890 med för dålig krage, vilket medför de trista rinningarna. Dubbla skydd.
Till höger är bara en krage och en "ryttare" för bättre drag, det torpet är från mitten av 1800-talet. Så kommer vi att göra om när vi gör om, även om ryttaren bara är dekorativ, drag har vi så det duger...

3skorstenar.jpg
Här är en hel drös med torpbilder, de flesta från förra halvan av förra seklet, det är ett av dem vi bor i.

http://www.krusenberg.org/torphistoria/th_4c.html
 
Jag tycker eran dubbelvariant var snygg!! Mycket bättre än svulstiga enkelbågar som man ser ofta numera.  :) Ryttaren, eller skorstensapan som jag fick lära mig att dom kallades när jag varbarn, på den högra förknippar jag mest med stadsmiljö. Ganska ovanlig på landet. Titta på gamla Stockholmsbilder så sitter dom rikligt på taken.
 
:) Nu blev skorstenen glad och tackar för berömmet! Det kan nog stämma att en ryttare/apa hör till staden, där piporna var fler och längre... Som sagt, det blir ju inte problem med drag i dessa stora skortenar, även om "skorstensspecialisterna" försöker sälja rör och diverse just för att "ni kommer att få så bra drag"... Sic!
 
Tack för bilderna TorpSara - verkligen roligt att se! :)
Dubbelvarianten var ny för mig, nån sån har jag inte sett förut. Men jag tror jag kommer hålla mig till den enkla.
När det gäller ryttaren så håller jag med Klostergården, bor själv i en storstad och ser en hel del såna här.
De där klamrarna var verkligen fina. Men vad har de för funktion? Sätts sargen fast med dem, eller? :-/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.