Ursprungliget på huset är 1800-tals parhus. 1930 plockades huset ner, allt timmer bevarades, en grund sattes och huset byggdes upp igen med det befintliga timmret. Då drogs även el,vatten in. Tyvärr försvann även en stor del av känslan med den renoveringen. Nu då vi har huset i vårt ägo, vill vi återställa så mycket som möjligt.
Trägolvet har rivits ut och spånet skottats ur, detta pga av vi hittade hussvamp i matkällaren. Båda eldstäderna revs även de ner pga av att hussvamp tydligen kan leva i kalket som användes förr.
Nu har vi fyllt upp med grus i huset och börjat lägga ut avloppsrören.
Men jag tar tacksamt emot tips och råd på hur man kan få in den gamla 1800 tals känslan igen.
Det enda som egentligen finns kvar är underbara gedigna spegeldörrar, målade- med underbar patina! :D
 
Besök företag som tillvaratar delar av rivningshus.
Foton på hur samtida hus såg ut (invändigt) borde väl också ge tips. Eller besök Skansen =)
Och/eller kulturmiljöcentrum.
 
Blev lite kort i förra.

Byggnadsvård i praktiken: Invändig renovering Författare: Göran Gudmundsson Förlag: Gysinge Centrum för Byggnadsvård, ISBN10: 9197628018, ISBN13: 9789197628013

Byggnadsvård i praktiken: Utvändig renovering Författare: Göran Gudmundsson Förlag: Byggförlaget (antar att nyutgåva kan finnas från Gysinge Centrum för Byggnadsvård) ISBN10: 9179882013, ISBN13: 9789179882013

Dessa redovisar på ett behagligt, men lite pekpinnigt, vis olika karaktärsdrag beroende på husålder, men det hände mycket på 1800-talet, ångsågen kom mm, så en bättre datering eller en tidsperiod du önskar återställa mot gör det lättare vid "rådgivning". men personligen tycker jag fönster gör A och O, gammalt handblåst (och valsat för den delen med) glas och tidstypiska fönster ger en närmaskt magisk känsla!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.